Оформлення звіту з практики

 як оформити звіт з практики


Складаючи звіт по практиці, студент оцінює результати роботи і робить висновки про свою кваліфікацію, знання і навички, отриманих у вузі. Щоб роботу прийняли, вона повинна бути не тільки грамотною і змістовною. Оформлення звіту по ГОСТу дозволить вам отримати «відмінно» або хоча б «добре».

Зазвичай вимоги до оформлення звіту прописують у методичці. Якщо таких не залишилося на кафедрі або в бібліотеці, зверніться до нормативних документів.

Оформлення звіту з практики по ГОСТу забирає багато часу? Скористайтеся чужим досвідом - скачайте роботи, актуальні на поточний рік, і подивіться, як вони оформлені. Головне, щоб ці приклади самі відповідали останнім вимогам.

Структура звіту по практиці


Звіт може містити до 35-40 сторінок. У деяких випадках допускається більший обсяг до 45 сторінок. При цьому на вступ відводять дві-три сторінки. В роботі може бути до чотирьох розділів.

Згідно ГОСТу, звіт по практиці повинен мати наступну структуру:

- Титульна сторінка;
- План проходження практики;
- Відгук керівника;
- Анотація;
- Розділ зі скороченнями і умовними позначеннями;
- Зміст і вступ;
- Основна частина практичної роботи;
- Висновок;
- Використана література списком;
- Додатки та додаткові матеріали.

Додатки включаються в практику в міру необхідності.

У звіт по практиці завжди входить план і відгук наукового керівника. Ці два розділу слідують в роботі один за іншим. Після відгуку наукового керівника розміщують анотацію. У ній підкреслюється актуальність роботи, розміщується її коротка характеристика. Вступ повинен містити дані про практику: час, місце, тривалість практики, а також види виконаних робіт.

Вимоги до оформлення роботи


Оформлення роботи по ГОСТу передбачає не тільки сувору структуру, але і вибір певних шрифтів і їх розмірів, грамотне оформлення списку літератури та правильне розміщення графічних елементів в тексті.

Текстову частину практичної роботи виконують трьома основними способами:

- На комп'ютері згідно ГОСТ 2.004;
- На друкарській машинці;
- Від руки - згідно ГОСТ 2.304 (мова йде про використання креслярського шрифту).

Якщо звіт набирають на комп'ютері і роздруковують на принтері, то працювати слід в Word або аналогічному редакторі. Роздруковують звіт на аркушах А4. Текст набирають шрифтом Times New Roman. Заголовки розділів мають розмір шрифту 16 пунктів, заголовки підрозділів - 14 пунктів. Основний текст виконують звичайним шрифтом розміром в 14 пунктів. Шрифт в розділах і підрозділах напівжирний. При оформленні потрібно вибрати одинарний міжрядковий інтервал.

Додаткову інформацію можна дізнатися в ГОСТ 2.105-79 і ГОСТ 7.32-2001.

Розділи і підрозділи в звіті


Звіт по практиці розбивають на розділи та підрозділи. При необхідності в роботу включають пункти і списки. Розділи практично завжди починаються з нового аркуша. Їх нумерують арабськими цифрами в порядку черговості. Назва розділу вирівнюють по центру, для нього використовують напівжирний шрифт Times New Roman (16 шингл).

Підрозділи нумерують арабськими цифрами. Для назви розділів використовують великі літери, для підрозділів - рядкові (за винятком першої). Останні вирівнюють по лівому краю, використовуючи новий рядок. Для підрозділів використовують напівжирний шрифт (14 шингл).

Бажано, щоб назва розділів були максимально короткими - переносити слова не можна. Те ж стосується і підрозділів. Відстань між назвою розділу і заголовком підрозділу повинна становити 8 мм.

Поля, відступи і сторінки


Як вже було сказано раніше, звіт по практиці оформляється на аркушах формату А4. Ця вимога стосується всіх листів в роботі, включаючи титульний. На аркушах не повинно бути рамки і подібних елементів. Достатньо відступів: зліва - 30 мм, праворуч - 10 мм, зверху - 15 мм, знизу - 20 мм.

Сторінки нумерують, відлік починається з титульного аркуша. Номер на титулці не проставляється.

Графіка, таблиці та інші елементи


У звіті по практиці можуть бути присутніми графічні елементи, таблиці і формули .. Згідно ГОСТ, зображення, таблиці і схеми можна розмістити:

- відразу після абзацу, в якому згадується елемент;
- на наступній сторінці;
- в додатку.

Найбільш зручний перший спосіб: людина, яка почне читати звіт, точно не втратить важливі дані. Вона відразу ознайомиться з усіма графічними елементами.

Формули розміщують безпосередньо після згадки. Їх вирівнюють по центру.

Формулу можна створити за допомогою редактора Equation Editor, а потім вставити в текст роботи. Зазвичай використовують 14 шингл для символів у формулі.


Вимоги до форми викладу тексту звіту


Окремі символи в звіті по практиці вживати не можна:

- Значок діаметра (замість цього пишуть слово «діаметр»);
- Символ «-« для позначення негативної температури (замість цього пишуть слово «мінус»);
- Індекси стандартів без реєстраційного номера;
- Математичні символи <,> і = без чисел.

У звіті по практиці може бути власна система найменувань або скорочень, але тільки при наявності відповідного розділу. Його потрібно розмістити перед змістом.

Робота над звітом по практиці може здатися важкою і клопіткою, але це зовсім не так складно, як здається. Текстовий редактор полегшить завдання.

Ледачому або просто зайнятому студенту простіше довірити оформлення звіту автору студентських робіт на Kursova24.org. Головне - надати всі дані.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Сервис звонка с сайта RedConnect