Як написати курсову на «відмінно»: 25 кроків до п'ятірки

Як написати курсову роботу

Одна з цілей вищої освіти - навчити студента самостійно мислити і прищепити йому навички наукової роботи. Тому на кожному курсі (у деяких вузах виняток дається першокурсникам) пишеться невелика наукова робота. Вона так і називається - курсова. І це зовсім не «великий реферат», як думають деякі студіозуси.

Ви впевнені, що знаєте, як правильно писати курсову роботу? У цій статті ми дамо вам чіткий мануал з написання курсової, що претендує на «відмінно»!

Підготовчий етап


1. Вибір викладача. Саме з цього кроку починається написання курсової, яку ви збираєтеся захистити на «відмінно». По-перше, у кожного викладача - своє коло інтересів, від яких залежать теми курсових і дипломів. По-друге, преподи розрізняються за характером і рівнем характеру. Якщо ваш науковий керівник - той ще козел, то написати курсову на «відмінно» практично нереально. Але козли, як правило, дістаються тим, хто прийшов на кафедру за темою до курсової.

Так що потурбуйтеся вибором керівника якомога раніше. Детальніше про те, як правильно підійти до цього питання, читайте в статті «Як вибрати наукового керівника».

2. Вибір теми. Вибір студенту надається не завжди, але дещо тут можна зробити. Для початку, як ми вже сказали, треба правильно вибрати наукового керівника - з тих викладачів, чиї теми курсових вам найбільш близькі. Потім - обговорити з викладачем коло тем, які можна взяти для курсача.

Якщо ви прийдете до наукового керівникові не за тиждень до захисту, а на початку навчального року (або хоча б на початку другого семестру) і продемонструєте свій щирий інтерес, адекватність і мізкуватість, нормальний препод розгляне з вами кілька варіатів. Найкраще взяти у викладача кілька тем і тайм-аут на тиждень - щоб проаналізувати інформацію і подумати, яка простіша, складніша, цікавіша. Хоча б для того, щоб потім не мучитися питанням, «як писати курсову на цю шизанута тему»!

Врахуйте, що курсовики, які пишуться на 3 - 4 курсі, зазвичай стають розділами дипломної роботи. Так що мисліть перспективно! Найкмітливіші студенти вже на першому-другому курсі тему курсової вибирають з прицілом на диплом.

3. Вивчення загальної інформації. Енциклопедії, підручники, словники, оглядові статті в Інтернеті (ну або як мінімум Вікіпедія) дозволять вам у загальних рисах зрозуміти, про що буде курсова.

Не варто ігнорувати цей етап, інакше скласти чіткий план буде непросто. Але й зариватися в матеріали по вуха поки не варто - можливо, викладач внесе виправлення в ваш план, зажадає зробити акцент на одних питання і опустити інші.

4. Складання плану. Коли ви отримаєте загальне уявлення про тему курсової роботи, приступайте до складання плану. Точніше, планів повинно бути два: короткий і тезовий. Спочатку складіть короткий план написання курсової роботи, обговоріть його з викладачем. 

Потім розпишіть план в тезах: до кожного параграфу - по абзацу або хоча б по реченню: про що ви збираєтеся писати, яке питання будете розкривати. І знову - до улюбленого керівника. Краще п'ять разів переписати план, ніж один раз переписувати всю курсову роботу!

5. Складіть список літератури. Більшість викладачів підказують основні праці, на які потрібно спиратися при написанні курсової (це ще один привід прийти на консультацію, а не відразу вручати науковому керівнику готову курсову).

Але, як правило, книг, які порадив викладач, недостатньо. Студент повинен сам провести роботу з пошуку підходящої літератури. Список підручників та енциклопедій не пройде (хоча їх теж можна вказати), у списку повинні бути дослідження - статті у наукових журналах та збірниках, монографії.

На деяких кафедрах вимагають, щоб список літератури включав праці на іноземних мовах. Не намагайтеся тупо вставити в список сотню іноземних назв, здерши їх з приміток до якої-небудь монографії - краще кілька книг і статей, але тих, що ви точно можете хоча б перегорнути. Викладачі - НЕ дурні. Вас цілком можуть запитати: «А де ви, голубчику, розшукали це раритетне видання на італійській, на яке посилається Петрунькіна-Розумовська? І якого ж кольору обложечка?».

6. Пошук джерел. Цей пункт потрібен не на всіх факультетах, але на деяких - обов'язковий. Наприклад, історики в якості джерел використовують літописи, хроніки, мемуари, дипломатичні документи, архівні матеріали. Філософи беруть твори представників старовини і сучасності - від Аристотеля і Канта до Сартра і К'єркегора. Юристи оперують джерелами права - законами, указами, конституціями, матеріалами судової практики. Філологи - художніми текстами.

Не плутайте джерела з літературою! При оформленні курсової вони виділяються окремо.

Якщо у вимоги написання курсової по вашій спеціальності входять джерела, а ви обмежилися тільки монографіями і статтями дослідників - ви не те що «відмінно» не отримаєте, але й на «задовільно» можете не розраховувати.

7. Чи потрібно писати практичну частину, робити розрахунки і креслення? Обов'язково з'ясуйте це питання на перших же консультаціях. Не на всіх факультетах є ця вимога, але вже якщо є - то ця частина, як правило, найважливіша. І найбільш проблемна.

Особливо багато проблем виникає при написанні практичної частини у майбутніх педагогів, психологів, юристів, економістів, менеджерів. Практичну потрібно писати на основі проведення експериментів, опитувань або практики на конкретному підприємстві. Ось пастка! За один день важко навіть провести необхідні заходи, але ж ще треба домовитися з керівництвом об'єкта.

Пам'ятка студентам, які використовують послуги з написання курсових: якщо хочете реальну практичну частину, замовляйте роботу раніше. Курсова24 може написати теорію і за три дні, і навіть за день, а ось практичну частину за ніч не зляпати.

8. Особливі вимоги кафедри і викладача. У кожній хатинці - свої брязкальця. Обов'язково з'ясуйте, чи є у вашого наукового керівника особливі вимоги до написання курсової роботи. Скільки студентів, притягнувши викладачеві готовий курсач, дізнаються про те, що не врахували «найважливіше»!

Збір матеріалів



Как написать курсовую работу?

9. Стратегія пошуку матеріалів. Отже, план затверджений, дещо з літератури викладач вам порадив. Що тепер - з головою у вир інформації? Та там потонути можна (або, навпаки, довго блукати в пошуках матеріалів по темі, на яку майже ніхто нічого не писав).

Спочатку переглянете план і тези - щоб розуміти, яку інформацію вам потрібно знайти. Потім проаналізуйте список джерел та літератури. Розділіть його на частини:

1) «флагмани», з яких ви здерете більшу частину інформації;

2) допоміжні матеріали, з яких ви візьмете пару цитат.

Бажано, щоб «флагманів» було три-п'ять. Переписавши розділи чужої дисертації або скомпілювавши пару статей, ви навряд чи отримаєте бажаний «п'ятак».

10. Пошук матеріалів в Інтернеті. Активна оцифровка книг, статей, дисертацій та джерел привела до того, що на левову частку тем «флагмани» легко шукаються в мережі. Навіть, наприклад, такий бич студентів-істориків, як джерела по середньовіччю, ось уже років п'ять як бичем не є - ентузіасти виклали все, що можна знайти українською або російською мовами плюс роблять нові переклади.

Багато рідких книг, які раніше студенти замовляли по МБА або їхали за ними в київські бібліотеки, теж зараз є в мережі. Що й казати, написання курсових і дипломних робіт завдяки Інтернету стало значно простішим ... І ускладнилося: адже тепер не можна просто переписати або передрукувати ксерокопії - потрібно доводити текст до унікальності. Адже те, що ви бачите у відкритому доступі - бачить і викладач!

А тепер - палимо фішку! Зверніть увагу на дисертації, за якими тепер не потрібно їхати до спеціалізованої вченої зали. Правда, більшість дисертацій безкоштовно не завантажити. Але сума невелика, а робота може стати відмінним «флагманом». Причому унікальність буде стовідсотковою - адже у відкритому доступі такого матеріалу немає. Заодно і висновки можна того ... сприватизувати ...

11. Робота в бібліотеках і архівах. На жаль, не всі книги і журнали можна знайти в мережі. Наприклад, через боротьбу з піратством деякі нові книги можна тільки купити. А старі можуть бути поки неоцифровані. І, звичайно, «добрий» препод обов'язково зажадає, щоб саме ці матеріали потрапили у вашу курсову.

Так що не забувайте про існування вузівських, обласних та загальноукраїнських бібліотек - вони, як не дивно, ще працюють. І основні їхні відвідувачі - студенти.

А деяким студентам доводиться ще й ритися в архівах, підшивках старих газет ... Ця доля може спіткати, наприклад, майбутнього історика (особливо на кафедрі краєзнавства), журналіста, юриста. Якщо ви - з таких бідолах, і вже придивляєтеся до цін на написання курсових робіт на замовлення, не затягуйте з рішенням: для нас доведеться ритися замість вас в цих архівах. Такі роботи за три дні не пишуться.

12. Переклад іноземних матеріалів. Ваш викладач вважає, що курсова відмінника повинна містити посилання на іноземні книги і статті? Звірюка, що тут скажеш. Добре, що переклади потрібних сторінок можна спокійно замовити у професіоналів, наприклад, на Курсова24. Дорого? Ну, тоді доведеться попрацювати самому: хоча б в цілому зрозуміти, про що мова в тексті і виділити ті абзаци, які потрібно перекласти. Це скоротить ваші витрати в 5 - 10 разів.

Якщо ж ви взагалі не розумієте, чого там нашкрябано, і навіть не знаєте, які сторінки містять корисну інформацію? Зрозуміло, що переклад цілої книги обійдеться в непідйомну суму. Тому замовте аналіз книги з виділенням найважливіших думок по вашій темі.

Палимо ще одну фішку! Якщо злизати з буржунету ще не перекладений матеріал по вашій темі, можна не паритися за унікальність. Це супер-«флагман»! Головне - знайти. Деякі студенти купують де-небудь на Амазоні книги по своїй темі на іноземних мовах (ті що не знайти у вільному доступі) і радують викладача ну просто геніальними курсовими. Ризик спалитися - мінімальний. Ну тільки якщо препод теж купив таку книгу ...

Написання


13. Структурування та компілювання матеріалу. Отже, матеріал зібраний. Тепер його потрібно розсовувати по главам і параграфами. Цей етап здається простим, але є тут і свої підводні камені. Деякі студенти, особливо на молодших курсах, вважають, що чим більше інформації - тим краще. У результаті в курсовій замість 25-40 сторінок виявляється більше сотні.

Ні, панове студенти, це хибний підхід. Від вас вимагається виділити головне: як говориться, найсмачніше. Матеріал, який потрапить у вашу курсову, повинен підкріплювати ваші особисті висновки.

І ще один момент: компілюйте з розумом. Викладач, швидше за все, напам'ять знає всі ваші «флагмани». Тому не здирайте інформацію сторінками. Тасуйте матеріали. Краще навіть не абзацами передирати, а складати мозаїку з речень - звідти фразочку, звідси шматочок ...

14. Виноски. Не варто залишати процедуру проставлення виносок на останній момент - можна заплутатися, та й часу буде витрачено чимало. Краще ставити виноски відразу: взяли з книги або статті шматочок тексту - поставили виноску. До речі, рекомендуємо почитати статтю про те, навіщо потрібні виноски.

15. Унікалізація тексту. Завдяки Інтернету знайти інформацію для написання курсових і дипломних робіт стало простіше, але спалитися з плагіатом тепер - як два пальці об... ну ви зрозуміли). Більшість викладачів вимагають тепер роботу не тільки в роздрукованому, а й в електронному вигляді - щоб прогнати через системи антиплагіату. Так що після того, як ви там накомпіліровали, приступайте до унікалізації тексту (як це робити - читайте в статті «Як обійти антиплагіат: 5 стратегій боротьби»).

Стандартні вимоги - 70% унікальності (30% неунікальний текст - на цитати і термінологію). Але у викладача можуть бути і особисті вимоги до унікальності, які потрібно враховувати.

16. Висновки, особиста думка. Більшість студентів пише курсові так само, як реферати. Тобто виходить просто великий реферат-компіляція, але курсова - це маленька наукова робота. Тому той, хто хоче написати курсову на «відмінно», повинен мізкувати, міркувати, аналізувати матеріал. Кожен параграф і кожен розділ завершуються особистим висновком по темі. Можна і навіть потрібно дискутувати з авторами, які вже щось написали по вашій темі (в межах адекватності, зрозуміло).

Взагалі чим самостійніші висновки, чим орігинальніша курсова робота - тим вище шанс отримати «відмінно». І навіть поїхати з нею на яку-небудь наукову конференцію.

17. Надання чорнового варіанту викладачеві і внесення правок. Краще здавати роботу частинами: розділами, а то й параграфами. По-перше, препод бачить, що ви працюєте. По-друге, ви вчасно можете змінити курс, якщо напартачили. Цей пункт може повторюватися багаторазово. Хоча деякі викладачі не люблять, щоб їх надто вже діставали, більшість вітають студентську активність.

Запишіть на лобі! Роботу, відразу надану в готовому вигляді, керівник завалить в 99,9% випадків. Якщо тільки він не зовсім пофігіст. Хоча б з принципу - що це ви, шановний, жодного разу на консультацію не з'явилися? Чи не поважаєш, падла ?!

Написання практичної частини


Ці кроки можуть не знадобитися - якщо ви вчитеся на факультеті, де курсові пишуться без практичної частини. Якщо ж практична частина обов'язкова, мотайте на вус.

18. Домовленості з підприємством, на якому ви будете проводити практичні заходи. Це може бути школа, якщо ви педагог чи психолог, готель - якщо ви студент «Готельного сервісу і туризму», завод - якщо ви економіст і т. д. Природничники працюють в лабораторіях. Студентам, осягають точні науки, теж можуть знадобитися випробування в лабораторних умовах.

У будь-якому випадку, треба спочатку домовитися про візит і практичній роботі на об'єкті. Якщо відразу з'явитися і сказати «Здрастуйте, я тут прийшов!», Вас можуть послати дуже далеко. І не розраховуйте, що вам відразу нададуть можливість займатися своїми науковими дослідженнями - швидше за все, призначать дату, зручну керівництву або куратору.

19. Підготовка комплексу практичних заходів. Перш ніж направлятися на об'єкт, підготуйте план практичних заходів, експериментів або запитань до керівництва. Причому вкрай бажано, щоб науковий керівник все це затвердив. Ви ж не хочете проводити практичні вишукування вдруге?

20. Збір матеріалів. Ну от, прийшов час трохи помучити «піддослідних». Або ж провести експерименти в лабораторії. Приступайте! Намагайтеся все робити на совість, щоб не довелося самому мучитися ще разок-другий-третій.

Деякі студенти збирають інформацію для практичної частини «від балди». Стратегія поширена, але тим, хто збирається написати курсову на «відмінно», дотримуватися її не слід.

21. Обробка матеріалів. На цьому етапі ви обробляєте все, що роздобули на об'єкті, де проводили практичні експерименти, опитування або іншу наукову/навколонаукову роботу. Тепер пора все це підрахувати, скласти графіки, таблиці, креслення або, можливо, нашкрябати бізнес-план з рекомендаціями ...

Найголовніше: висновки в практичній частині повинні підтверджувати вашу гіпотезу, висунуту у вступі. Не зловживайте підгонкою даних ... Хоча, будемо відверті, іноді без цього не обійтися. Намагайтеся, щоб все виглядало правдоподібно (як то кажуть, чесна людина - той, хто не попадається). Але краще, звичайно, не дурити.

Завершальний етап написання курсової


22. Вступ і висновок. Так, ці частини курсової пишуться останніми. З висновками зрозуміло - це висновки). А чому вступ теж слід писати в самому кінці? А тому, що під час написання курсової (і особливо в процесі роботи над практичною частиною) ваша гіпотеза може бути спростована. У цьому випадку ви висунете нову гіпотезу, відповідну висновкам. Так, це, строго кажучи обман, але обман узаконений.

Цілі, завдання - все повинно ув'язуватися з висновками, які вкінці. Тому ці дві частини курсової, її «обрамлення», пишуться паралельно. Оскільки курсова може перекроюватися кілька разів, немає сенсу відразу писати вступ.

Цікаво, що для більшості студентів вступ і висновок - найважчі шматки роботи, тоді як для професійних копірайтерів - найлегші. Чому? Тому, що клепають по шаблону!

Це шаблонні частини курсової, які навіть не стільки пишуться, скільки складаються згідно чітким вимогам, що представляє собою полегшені вимоги до введення та укладення диплома, дисертації. Розібравшись у цьому шаблоні на молодших курсах, ви полегшите собі процес написання дипломної роботи.

23. Оформлення. Потрібно з'ясувати не тільки правила оформлення титульного аркуша, але і безліч інших нюансів: як оформляти таблиці, формули, додатки і т. п. Більшість правил поширюється на всі вузи, але свої заморочки з оформленням окремих частин роботи можуть бути і на окремо взятій кафедрі.

24. Список літератури, виноски, зміст, додатки, нумерація. Тепер акуратно розставляємо книги і статті за алфавітом (за прізвищами), враховуючи вимоги оформлення. Джерела зазвичай виділяються окремо (і можуть ділитися на групи). Щоб не мучитися з нумерацією, використовуйте автоматичні списки в «Ворді».

Не забувайте: ініціали відокремлюються пробілами! Поширена помилка. Неправильно: Іванов І.І. Правильно: Іванов І. І.

Що стосується виносок, то ми вже говорили - не залишайте їх проставлення наостанок.

Не забуваємо про зміст. Створюємо титульний лист. Майже готово!

25. Вичитування, перевірка виносок. Чим менше помилок буде в курсовій - тим прихильнішим до вас буде викладач. У серйозній роботі, що претендує на високу оцінку, помилки неприпустимі.

От і все ... майже. Тому що оцінка за курсову, особливо на старших курсах, ставиться за результатами захисту. Але це вже тема окремої статті - як захистити курсову на п'ять балів. Втім, якщо ви сумлінно виконали ці 25 пунктів, п'ятірка вже майже у вас в кишені - на 90%.

А можна простіше?


Можна. Якщо ці 25 кроків на шляху до відмінною курсовою здаються вам занадто складними, замовте роботу в нас. Але врахуйте: якщо ви претендуєте на високу оцінку, самому все одно доведеться хоч трохи, але потрудитися. Навіть якщо ви замовляєте курсову на Курсова24, постарайтеся виконати перші 8 кроків.

Крім того, для отримання високої оцінки доведеться кілька разів заглянути до наукового керівника з чорновим варіантом. Рекомендуємо познайомитися з порадами, як правильно замовити курсову, щоб отримати відмінний результат!


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Корисна інформація для наших постійних клієнтів
Замовити дипломну роботу в Луцьку
Купити або замовити реферат в нас не складе ніяких труднощів!
Купити або замовити контрольну роботу в Луцьку можна швидко і недорого!
Магістерська робота: Передумови і чинники розвитку рекреаційного господарства Єврорегіону “Буг"
Курсова "Порівняльний аналіз вирішення етнічних конфліктів Росії та Бельгії"
ДИПЛОМ НА ЗАМОВЛЕННЯ
КОНТРОЛЬНІ НА ЗАМОВЛЕННЯ
Наукова стаття
22 поради вступникам до ВНЗ і першокурсникам
Як побороти страх перед іспитом?
Що таке конспект, або Про те, як позбавитися від безкінечного зазубрювання
Велике "переселення народів» або що треба знати про заселення в гуртожиток?
Навчання і підробіток. Як поєднати непоєднуване?
Оформлення реферату - як все зробити правильно?
Як захистити курсову на п'ять балів: 10 порад для студента

Немає коментарів:

Дописати коментар

Сервис звонка с сайта RedConnect