Як вибрати вуз?

як вибрати вуз


Цим питанням рано чи пізно обов'язково задаються люди, молоді і не дуже, які хочуть здобути вищу освіту. Можливостей для такого навчання багато, і варіантів різних теж вистачає. Який з них вибрати? Чим один вуз кращий іншого? Спробуємо розібратися разом.

 Куди піти вчитися? Сам початок цього процесу розмірковування має відбуватися ще в школі. Вже тоді необхідно думати про це питання, аналізувати свої нахили, здібності і прислухатися до своїх бажань. Втім, і раціональний голос розуму не варто заглушати повністю. Коли напрямок майбутнього освіти промальовується більш чітко, варто докласти особливих зусиль до роботи з профільними предметами. За них вам доведеться здавати іспити наприкінці кожного семестру.

При цьому важливо щиро і з розумінням справи відповісти собі на наступні питання: чим мені подобається займатися? Що дасть мені навчання саме в цьому вузі, саме з цієї спеціальності? Чи зможу я в майбутньому застосувати отримані знання в житті?

Ці питання можуть служити добрими орієнтирами для визначення напрямку навчання. Вже потім, в процесі навчання, ви будете здаватися іншими питаннями, наприклад: у кого переписати конспект? Які завтра пари? Де замовити дипломну роботу? А поки перед вами - питання вибору. Вибирати завжди непросто. Але треба.


Не всі вузи однакові


Абітурієнт повинен добре розуміти це і, вибираючи, між декількома вузами, які, можливо, можуть надати навчання за однаковими спеціальностями, зобов'язаний керуватися критеріями відбору.

  • Вік вузу. Дуже важливий показник, що говорить не тільки про старість вхідних ступенів закладу, а й про напрацьовану навчальну базу, досвід викладачів, налагодженість навчального процесу. Зверніть увагу на це число.
  • Відгуки студентів і випускників цього вузу. Картину зсередини найкраще опишуть ті, хто бачив її на власні очі і знайомий з нею. Не соромтеся поговорити зі студентами цього закладу, навіть якщо ви не знайомі.
  • Наявність різнопланових факультетів і спеціальностей. Якщо вуз не претендує на звання профільного інституту, а називається університетом, це передбачає наявність багатьох факультетів і кафедр. По праву заслуговує поваги вуз, в якому великий спектр пропонованих спеціальностей.
  • Якщо ви вступаєте на платну форму навчання, то варто подбати про зручність проживання/ роботи / проїзду, щоб вони не заважали навчанню.
  • Оснащеність навчального закладу матеріально-технічною базою: комп'ютерами, хорошою бібліотекою. Ці ресурси будуть помічниками для вас.


Логіка вступу


Варто згадати одну з основних характеристик, які поділяють вузи на дві групи: державні та приватні. Від цього параметра залежить не тільки оплата за навчання, але часом і якість пропонованої освіти. Причому не можна категорично сказати, в якому виді закладів ця якість вища. Варто поцікавитися цим, не забуваючи про вищевикладені поради. Адже диплом на замовлення ви без зусиль зможете оформити, навчаючись в будь-якому вузі. А от поміняти заклад освіти набагато складніше.
Ще є одна хитрість при виборі вузу. Зверніть увагу на його заочну форму навчання. Наскільки добре налагоджений процес в ній? Яка кількість людей поступає на цю форму? Чи задоволені вони якістю навчального процесу?
Для того щоб сформувати більш-менш вірне судження про характер людини, варто звернути увагу на його взуття: це та деталь гардеробу, до якої часто приділяється другорядна увага. Але якщо воно доглянуте, то це говорить багато про що. У вузі так само: якщо вже заочна форма навчання налагоджена й хороша, то це говорить про загальний рівень вузу, і якість денного навчання теж буде на висоті.
Не лякайтеся вищої освіти! Це цікаво і корисно. Звичайно, вона зажадає від вас старання при написанні курсових, контрольних, здач, іспитів. 
І пам'ятайте: хороший фахівець цінується в будь-якій області. Успіхів!


Від солодощів дурнішають - ви в курсі?
Есе: правила написання
Про одну типовою помилку дипломних і курсових робіт
Види рефератів: Якими вони бувають?
Страхи випускників або як вступити до ВНЗ своєї мрії
Як підготуватися до іспиту за 1 день: Стратегія спринтера
Найпопулярніший психостимулятор - як він працює?
Як швидко підготуватися до іспиту: Стратегія стайєра
10 продуктів, які зроблять вас розумнішим
Студентські прикмети
Місія «Курсова». Скачати, купити, замовити або зробити самому?
Посвячта в студенти: традиції і звичаї
Як правильно реагувати на критику

Немає коментарів:

Дописати коментар

Сервис звонка с сайта RedConnect