Як скласти план дипломної роботи?

 план диплома


З чого почати роботу над дипломом? Звичайно, зі складання плану. Сумбур в голові не сприяє продуктивній діяльності. Стратегічний план - основа будь-якого серйозного заходу, інакше за нагромадженням клаптів інформації ви просто не будете бачити ціле.

Для успішної роботи над дипломом вам буде потрібно скласти два плану (або навіть три):

1) Власне сам план дипломної роботи (момент обов'язковий, так як перевіряється викладачем). Як мінімум один - простий. Краще два - простий і тезисний. План потрібен вам так само, як капітану - карта, інакше недовго і заблукати. Приступаючи до складання плану дипломного дослідження, ви стаєте штурманом, прокладаєте шлях через бурхливі інформаційні моря-океани до мети подорожі - захисту.

2) Календарний план «поїдання біфштексів», тобто план вашої роботи над дипломом у встановлені терміни (цей прийом тайм-менеджменту підвищує вашу ефективність). Спочатку здається, що робота з написання диплома має бути просто величезна, непідйомна. Але варто скористатися знаменитим шляхом розподілу слона на біфштекси - і все стає набагато простіше. Дипломний граніт розбивається на кілька великих каменів, а ті - на купу каміння. Цілком можна виконати їх, з ентузіазмом взявшись за справу!


Як написати план дипломної роботи?


План базується на класичній структурі дипломної роботи (з коригуваннями згідно з вимогами факультету і кафедри, які зазначені в методичці). Короткий план диплома являє собою послідовний перелік структурних елементів дослідження. Простіше кажучи, в плані диплома ви вказуєте назви розділів і підрозділів.

План дипломної роботи: Зразок


Вступ
Глава 1. Теоретичні передумови дослідження вживання когнітивних метафор любові і ненависті.
§1. Поняття когнітивної метафори.
§2. Принципи класифікації когнітивних метафор.
§3. Роль когнітивних метафор в вербалізації емоцій.
Розділ 2. Емпіричне дослідження когнітивних метафор любові і ненависті в сучасній українській мові.
§1. Любов і ненависть як культурні універсалії.
§2. Функціонально-семантичні особливості лексем, які формують семантичне поле любові і ненависті.
§3. Приклади метафор кохання.
§4. Приклади метафори ненависті.
Висновок.
Список використаної літератури.
Додатки.

Як бачите, цей приклад плану дипломної роботи задає загальний напрямок роботи. На початковому етапі написання диплома назви розділів і підрозділів - чорнові, тобто точні формулювання можуть змінюватися. Але в цілому ви повинні скласти уявлення про те, що саме будете писати в кожному розділі і кожному підрозділі.

Короткий план дипломної роботи необхідно показати викладачеві, обговорити з ним, внести коригування відповідно до рекомендацій. Після цього переходимо до наступного етапу - складання тезисного плану диплома.

Що таке тезисний план дипломної роботи?


Після того, як короткий план диплома завірений викладачем, частина студентів відразу приступає до написання розділів та підрозділів. Але краще не поспішати, а скласти більш розгорнутий план - тезисний. Це дозволить знизити шанс помилок, уникнути зайвих коригувань диплома. Якщо вас понесе не туди, куди треба - краще це дізнатися на початковому етапі роботи, а не після написання цілого розділу, з якого викладач порекомендує дві третини матеріалу викинути, замінивши його іншим.

Як написати план дипломної роботи в тезах? Теза - це словосполучення, які коротко викладають думки. Тезисний план коротко розкриває зміст розділів та підрозділів.

Існує три види тезисного плану:
  • називний;
  • питальний;
  • цитатний.

У своїй роботі ви можете використовувати найкращий для вас варіант або комбінувати ці види.

Тези повинні йти послідовно, логічно. Ви складаєте, по суті, план кожного параграфа. Студент з творчою уявою може уявити, що накидає ескіз.

Ви можете поглибити тезисний план, включивши в тези власні думки, передбачувані висновки і навіть сумніви (питання). Незайвим буде позначити основні джерела, на які ви будете спиратися при написанні того чи іншого параграфа. Можна також доповнити тези схемами і картами.

Для того, щоб скласти план в тезах, потрібно вже мати певний обсяг інформації по темі диплома. Використовуйте інформацію, отриману з енциклопедій і підручників, напрацювання з курсових. Складання тезисного плану ведеться на етапі попереднього збору інформації і обробки вже наявної (якщо курсові писалися в рамках тієї ж тематики).

Тезисний план допомагає структурувати думки і інформацію, розташувати їх в логічному порядку. На підставі тезисного плану буде легше писати диплом. Крім того, детальний тезисний план допоможе адекватно розподілити час, складаючи календарний план роботи над дипломом.

Якщо ви хочете замовити диплом на сайті КУРСОВА24, обов'язково покажіть викладачеві хоча б простий план. Але набагато краще буде, якщо виконавець складе тезисний план диплома, який ви зможете обговорити з викладачем. Це знизить ризик доробок і відхилень від теми, а в підсумку - підвищить якість дипломної роботи.

1 коментар:

Сервис звонка с сайта RedConnect