Види рефератів: Якими вони бувають?

Види рефератів

Вимоги до написання рефератів настільки різні, що іноді задаєш питанням: невже це один вид роботи? Деякі реферати схожі на доповідь, інші - на невелику курсову. І це не випадково, адже сімейство рефератів досить велике.

Основна класифікація рефератів виділяє наступні види:

1) доповідь на конкретну тему з оглядом джерел;
2) виклад змісту книги, статті або іншої наукової роботи.

До першого виду і відноситься більшість навчальних рефератів, які пишуться у вузах, школах, коледжах. До другого - реферати-конспекти, автореферати, реферати книжкових новинок в наукових журналах і деякі інші різновиди.

Є й особливі, специфічні види рефератів: наприклад, реферат програми для ЕОМ. Але ми зосередимося на навчальних роботах.


Продуктивні і репродуктивні


Досить відома класифікація рефератів з характером подачі матеріалу, що ділить їх на два види: продуктивні і репродуктивні.

Репродуктивні (це реферати-конспекти і реферати-резюме) націлені на лаконічне відтворення змісту джерела з виділенням основних думок і положень. У рефераті-резюме викладаються головні положення теми, в рефераті-конспекті - фактична інформація, у тому числі про методи дослідження, результати і т. д.

Продуктивні (реферати-доповіді, реферати-огляди) включають критичний аналіз, творче осмислення зібраного матеріалу. У рефераті-огляді автор повинен зібрати інформацію по розглянутій темі з декількох джерел і зіставити їх, проаналізувавши точки зору різних авторів. У рефераті-доповіді необхідно дати ще й об'єктивну оцінку розглянутого питання.


Які ще бувають реферати?


Існує ще кілька класифікацій рефератів.

По повноті викладу виділяються інформативні та індикативні. Інформативні істотно більші за обсягом. У них лаконічно, але повністю відображається інформація, описана в джерелі, аргументація автора джерела. Це реферати-конспекти. Індикативні реферати коротші, в них відображена тільки основна суть розглянутого питання. Це реферати-резюме.

Ще одна класифікація - за кількістю первинних джерел. Є реферати монографічні, побудовані на вивченні одного першоджерела, є оглядові - для їх написання потрібно вивчити точки зору кількох авторів.

Розглянемо також класифікацію за призначенням реферату. Вони поділяються на загальні та спеціалізовані. Загальні адресовані широкій аудиторії, спеціалізовані - вузькоспеціалізованій групі слухачів або читачів, що займаються певною діяльністю.


Який реферат писати будемо?


Класифікації рефератів взаємно перетинаються. Наприклад, реферат-резюме одночасно і репродуктивний, і індикативний. А реферат-конспект - репродуктивний і інформативний.

Навіщо це потрібно знати? Ну, по-перше, непогано уявляти собі роботи, яку ви пишете. По-друге, студенту, який пише реферат, варто знати, якого типу робота потрібна? Погодьтеся, є різниця - писати монографічний реферат-конспект або оглядовий реферат-доповідь. А студенту, який замовляє реферат на Курсова24, варто уточнити тип реферату, формулюючи технічне завдання (ТЗ), щоб отримати те, що треба.

Втім, мало хто з студентів розбирається у видах реферату .... І питання виконавця: «Вам який реферат - інформативний або індикативний?» - Може ввести бідолаху в ступор. Тому будемо простіші, панове.

Необов'язково використовувати складні терміни. Досить в цілому уявляти собі різницю між рефератами, не забувати уважно вивчати вимоги методички і уточнювати у викладача, що потрібно написати. Головне - розуміти, що реферати бувають різними. І, замовляючи роботу на Kursova24, не обмежуватися фразою «Терміново потрібен реферат !!!», а викласти в ТЗ конкретні вимоги.

Оформлення реферату - як все зробити правильно?
Як захистити курсову на п'ять балів: 10 порад для студента
Як написати курсову на «відмінно»: 25 кроків до п'ятірки
Як вибрати наукового керівника: 10 типів гомо викладачікусів
Як обдурити антиплагіат: 5 стратегій боротьби
Дистанційне навчання - що це таке?
Як отримати другу вищу освіту?
Есе: «твір» для дорослих
5 порад тим, хто використовує шпаргалки
Чим реферат відрізняється від автореферату
Від солодощів дурнішають - ви в курсі?
Есе: правила написання
Про одну типовою помилку дипломних і курсових робіт

2 коментарі:

Сервис звонка с сайта RedConnect