Есе: «твір» для дорослих

що таке есе

Нас вчать писати есе з дитинства, з перших класів. Ви цього, можливо, і не підозрювали, але ті самі твори на вільні теми («Як я провів літо», «Ким я хочу стати», «Що для мене школа») - перша проба пера початківця есеїста. Перший досвід, який ви напевно маєте.

Написати есе нескладно, якщо ви дотримуєтеся правил жанру. Але перед тим, як познайомитися з правилами, потрібно зрозуміти, що таке есе.

Отже, в перекладі з французької essai означає «нарис, проба, спроба». Це слово походить від латинського exagium - «зважування».

У «Великому енциклопедичному словнику» під есе розуміють жанр прози - філософської, публіцистичної, літературно-критичної або історико-біографічної. У «Короткій літературній енциклопедії» есе прямо називають твором (в широкому сенсі цього слова), а в «Тлумачному словнику іншомовних слів» - нарисом. У всіх визначеннях підкреслені ключові ознаки есе - вільна форма, індивідуальне трактування і суб'єктивність.

Основні ознаки есе:

  1. Малий обсяг: дві-три або шість сторінок - вирішувати вам. Головне - розкрити тему. Ну і, звичайно, не націлюватися на епопею - ніхто ваших старань не оцінить.
  2. Вільна форма: аж до розмовної мови. Есе не претендує на науковість, не вимагає запровадження і укладання, не ділиться на глави і параграфи. Відносна стилістика автора залишають повну свободу творчості. Втім, переходити на сленг і допускати мовні помилки все-таки не варто. Особливо якщо ви вчитеся на лінгвіста.
  3. Наявність конкретної теми, яку і розкриває есе. Тема може бути будь-яка - від «Ким я хочу стати, коли виросту» (ви ж пам'ятаєте ці твори) до «Основна причина проблем з працевлаштуванням молодого фахівця». Якщо ви хочете опублікуватися в місцевій газеті, вибирайте конкретне питання. Якщо ви пишете по заданій темі, будьте ласкаві - розкривайте саме її.
  4. Суб'єктивність: особиста думка автора - головна. Пам'ятайте: ви не претендуєте на істину в останній інстанції. Ви висловлюєте свою особисту думку. І вас ніхто не зобов'язує розкривати тему до кінця.
  5. Новизна: скажіть нове слово по темі. Головне, щоб це слово було вашим. Не потрібно прописних істин. Повірте, ваших читачів давно нудить від «вуз - це другий дім», «моя головна мрія - мир у всьому світі» і тому подібних фраз.
  6. Чесність: фіксуйте свої думки і емоції по темі. Звичайно, якщо ви ненавидите рідний вуз або влаштовуєтеся на роботу у велику компанію виключно через гроші і «фішок», вашу чесність навряд чи оцінять. В інших випадках суб'єктивний погляд буде набагато цікавішим для читачів, ніж хвалебні оди.

Для кого пишуть есе?



Залишимо осторонь есе публіцистів, філософів, докторів наук і письменників. До цих висот ще треба дорости. На порядку денному у студента - есе в якості перевірочної роботи у вузі і альтернативи співбесіді.

Таким чином, головним (часом - єдиним) читачем є викладач або роботодавець.

Що оцінюють в есе?


Уміння грамотно формулювати думки і писати без помилок - це, звичайно, добре. Більш того, це само собою зрозуміло. Можливо, роботодавець і пропустить повз вуха одну-дві помилки, але текст, написаний абияк, навіть без перевірки в Word, охарактеризує вас не кращим чином.

Форма і стиль для есе не так важливі. Так, креатив може сподобатися роботодавцю. Але якщо в тексті - виключно прописні істини, ваші старання пропадуть дарма.

Зміст - ось головне. Ваші ідеї, думки, емоції - саме це цікаво читачеві. Саме для цього ви і пишете есе.

Есе характеризує вас, вашу особистість, ваші вміння, ваш темперамент і характер. Акуратний почерк (якщо ви здаєте роботу в письмовій формі), відсутність помилок, ідеальний стиль охарактеризує вас як відповідальну людини. Незвичайна форма покаже вашу креативність. Чітка структура і послідовний виклад думок вкажуть на раціональність, здатність до концентрації і логіку. Нарешті, хоч крихта негативу розповість роботодавцю про вашу чесність та сміливість.

Чи варто вчитися писати есе і як це робити правильно?


Копірайтеру може здатися дивним невміння писати на задану тему. Але є й таке. Якщо всі шкільні твори ви замовляли за гроші або просто завантажували з Інтернету, есе може здатися недосяжною вершиною. Не варто поневірятися. Напишіть так, як ви б зробили це для блогу. Перечитайте, виправте все, що потрібно, дайте на перевірку для друга.

Замовляти есе варто лише в тому випадку, якщо у вас немає часу, а тема заскладна для вас. В есе не завжди вчитуються, на жаль. Іноді письмові роботи потрібні «для галочки». Втім, саме на таких роботах і варто вчитися - вміння грамотно викладати думки вам ще знадобиться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

КОНТРОЛЬНІ НА ЗАМОВЛЕННЯ
Наукова стаття
22 поради вступникам до ВНЗ і першокурсникам
Як побороти страх перед іспитом?
Що таке конспект, або Про те, як позбавитися від безкінечного зазубрювання
Велике "переселення народів» або що треба знати про заселення в гуртожиток?
Навчання і підробіток. Як поєднати непоєднуване?
Оформлення реферату - як все зробити правильно?
Як захистити курсову на п'ять балів: 10 порад для студента
Як написати курсову на «відмінно»: 25 кроків до п'ятірки
Як вибрати наукового керівника: 10 типів гомо викладачікусів
Як обдурити антиплагіат: 5 стратегій боротьби
Дистанційне навчання - що це таке?
Як отримати другу вищу освіту?

Немає коментарів:

Дописати коментар

Сервис звонка с сайта RedConnect