Страхи випускників або як вступити до ВНЗ своєї мрії

як поступити у вуз своєї мрії

З кожним роком випускників шкіл, гімназій і ліцеїв чекають все нові зміни в ЗНО. На жаль, все більшій кількості абітурієнтів вони не дають можливості досягти своєї заповітної мети - вступити до вузу. Наші батьки, старші брати і сестри навіть припустити не могли, що стати студентом вузу, про який мріяли з дитинства, буде так складно.

Якщо в 2008 році відбулося пробне тестування тільки з української мови, то в 2015 українських школярів чекали вже три іспити. І на цьому розслаблятися не варто, оскільки імовірно в найближчому майбутньому планується введення обов'язкового випробування з української літератури, який стане «прохідним квитком» до здавання інших іспитів.

Іспит - це не просто перевірка твоїх знань. Для кожного випускника та абітурієнта це путівка до вузу, яка може так і залишитися недосяжною мрією. Той, хто хоч раз у житті проходив такі випробування, знає, яке це тривожне почуття - спочатку чекати настання «години пік», а потім тривалий час перебувати в очікуванні результату ДЕ. У цей час абітурієнт відчуває хвилювання, неспокій, тривогу і навіть страх. Тому не завадить знати деякі способи позбавлення від цього неприємного почуття.


Чому трапляються невдачі на іспиті?


Психологи вважають, що в житті не буває тільки однієї сторони медалі, і кожен абітурієнт повинен вміти як вигравати, так і програвати. Причини невдачі можуть бути різними: недовчили матеріал, погано себе почували або просто тряслися від страху.

За результатами соціологічних досліджень саме страх - основна причина всіх невдач. Він може з'явитися, як наслідок постійного почуття сорому за свою можливу невдачу перед батьками, родичами або знайомими. Почуття може бути настільки сильним, що під час іспиту молода людина може бути повністю паралізованою. Часто страх викликається «синдромом відмінника», тобто бажанням завжди і в усьому бути попереду всіх. Або стати наслідком боязні викладача (є такі викладачі, які тільки одним своїм виглядом паралізують бажання стати студентом).

Крім того, невдалий результат може пояснюватися стресом, адже підготовка до ДЕ - нелегкий шлях, який може викликати навіть нервові розлади. І як не дивно, тиск батьків та їх постійне нагадування про майбутньої «кар'єру двірника» можуть погіршити ситуацію.


Способи боротьби зі страхами


Але страхи - це не смертельна хвороба, їх можна перемогти, якщо:
  • займатися аутотренінгом, повторюючи перед іспитом фрази типу «я зможу», «я зумію»;
  • писати шпаргалки, це, як відомо, відмінна можливість запам'ятати матеріал швидко;
  • не ставитися до іспиту, як до найважливішої події в життя, повірте, при вашій невдачі світ не обвалиться;
  • дотримуватися режиму дня перед іспитом, адже проведені без сну ночі тільки приведуть до накопичення втоми і швидкому «вивітрюванню» з голови всього вивченого.

І пам'ятайте, як стверджував Уїнстон Черчілль, успіх - це вміння рухатися від невдачі до невдачі, не втрачаючи при цьому надії.


Що робити, щоб домогтися успіху?


Отже, впоравшись зі страхами й тривогами, пора приступати до завдань. Успіх на іспиті гарантований, якщо ви буде дотримуватися деяких порад:
  1. При підготовці потрібно якомога більше тренуватися і виконувати численні тести.
  2. Виконувати пробні завдання з секундоміром в руці. Без цього ви не зможете розрахувати потрібний для роботи час і моделювати ту напругу, яка викликає будь-яке тестування.
  3. Пропускати ті завдання, які ви не зможете виконати блискавично. Нерозумно застрявати на незрозумілих завданнях, до них можна повернутися в час, що залишився.
  4. Навчіться відповідати на питання, використовуючи метод виключення. У завданні завжди знайдуться питання, невідповідні відповіді на які можна відразу виключити, а потім зосередитися на правильному виборі з решти.
  5. Обов'язково читати завдання до кінця, вдумуючись в кожне слово.


Запасний рік - що робити?


Але що ж робити, якщо до заповітного вступу до вузу вам не вистачило удачі? Вважайте, що доля подарувала вам ще один, запасний рік.

На що ж витрать цей час? По-перше, постарайтеся не впадати в депресію і не розігруйте з себе невдаху. Якщо не сидіти, опустивши руки, можна успішно самостійно підготуватися до вступу на наступний рік або знайти ще інші варіанти вирішення проблеми:
  • займатися з репетиторами;
  • вступити до вузу, на який вам вистачить балів і на наступний рік перевестися або подати документи заново в той інститут, про який мріяли;
  • працевлаштуватися і почати заробляти власні гроші;
  • поїхати за кордон на заробітки або волонтером з обміну;
  • спробувати можливості платної освіти.
Хтось із великих людей говорив, що «не треба сидіти на невдачі, як на згарищі». Отримав урок, засвоїв і рухайся далі.


Як захистити курсову на п'ять балів: 10 порад для студента
Як написати курсову на «відмінно»: 25 кроків до п'ятірки
Як вибрати наукового керівника: 10 типів гомо викладачікусів
Як обдурити антиплагіат: 5 стратегій боротьби
Дистанційне навчання - що це таке?
Як отримати другу вищу освіту?
Есе: «твір» для дорослих
5 порад тим, хто використовує шпаргалки
Чим реферат відрізняється від автореферату
Від солодощів дурнішають - ви в курсі?
Есе: правила написання
Про одну типовою помилку дипломних і курсових робіт
Види рефератів: Якими вони бувають?

Немає коментарів:

Дописати коментар

Сервис звонка с сайта RedConnect