Як підготуватися до іспиту за 1 день: Стратегія спринтера

як підготуватися до іспиту за 1 день

Анекдот про те, що студент за ніч може вивчити китайську, був відомий ще, напевно, нашим батькам. І хоча далеко не всі студенти, готуючись до іспитів, вибирають стратегію спринтера, все одно саме образ бідолахи, який втискує підручник в черепушку в ніч перед іспитом, домінує в масовій уявленні про сесію.

Підготуватися за ніч - це своєрідний акт студентської доблесті, акт бравади. Все одно, що зжерти каструлю макаронів без соусу і масла. Студент повинен бути голодним і про іспит згадувати напередодні нього! Насправді, звичайно, студентське життя не таке екстремальне, але спринтерів на будь-якому факультеті вистачає.

Звідки вони беруться? Значна частина спринтерів - нероби і халявщики. Але чимало й природжених спринтерів-дедлайнщиків, які примудряються здавати іспити на «відмінно». Психологи кажуть, що у цих гомо сапієнсів сильна імпульсоідная складова темпераменту. Їх підстьобує адреналіновий батіг.

До речі, якщо вже чимось і хороша спринтерська стратегія підготовки до іспиту (при всіх її численних недоліках) - так це тим, що не потрібно спеціально працювати над мотивацією, як марафонці або стаєри. І так адреналіну хоч відбавляй.

Отже, як же оптимізувати процес підготовки до іспитів, якщо ви природжений (або вимушено їм стали) спринтер? Як підготуватися до іспиту за день? За добу? Або навіть за ніч?


16 порад з підготовки до іспиту спринтерові


Перш ніж перейти до рекомендацій по засвоєнню інформації, нагадаємо загальні принципи спринтерській підготовки до іспиту:

1. Потрібно поспати! Звучить смішно, особливо якщо ви збираєтеся просидіти за підручниками і лекціями всю ніч. Тим не менш, ми абсолютно серйозні. Якщо ви згадали про іспит не опівночі перед ним, а трохи раніше, підготуйтеся до спринтерського забігу якісним відпочинком. Повернувшись з вечірки, готуватися до іспиту набагато складніше.

Не забувайте також про те, що саме сон - наш головний помічник у закріпленні інформації в довгостроковій пам'яті. Напевно ви чули про прикмету - мовляв, засипати перед іспитом треба з підручником під подушкою. У цієї прикмети - потужний психологічний базис. Тому найкраще готуватися до іспиту вдень, а вночі виспатися і закріпити вивчене.

Якщо ж ви все-таки готуєтеся до іспиту вночі, поспіть вранці 1,5 або 3:00. Це допоможе активізувати процеси «утрамбовиванія», засвоєння інформації. Чому саме 1,5 або 3:00? Тому що для людини характерний 1,5-годинний цикл сну. Прокинутися легше, відпочинок якісніший.

2. Не менш важливе завдання - не заснути! У процесі підготовки. Кава, чорний шоколад - класика нічного передекзаменаційного навчання. Цікаво, що капучино, латте або звичайна кава з молоком або згущеним молоком працюють навіть краще еспресо, так як стимулюють не тільки кофеїном, але й потужної дозою вуглеводів.

Енергетиками постарайтеся не зловживати, все-таки ці редбули шкідливі для організму. Але якщо вирішили підстьобувати себе енергетиками - тоді вже не пийте кави, щось одне. Те ж саме стосується «Кока-Коли»: змішавши її з кавою, ви ризикуєте опинитися з інфарктом в лікарні, а не на прийомі у екзаменатора. Або або.

Чи варто стимулювати мозок лікарськими засобами? Хіба що елеутерококом, женьшенем і безпечними ноотропами («Гліцином», «Пірацетамом», які продаються в аптеці без рецепту). Але проблема в тому, що ці засоби потрібно приймати курсами, ефект буде помітний через 2 - 3 тижні. На просторах Інтернету можна зустріти таку пораду: мовляв, якщо ви вирішили підготуватися до іспиту за 1 день або за ніч, прийміть пару таблеток «Гліцину». Так от, якщо ви ніколи до цього не приймали даний препарат - експериментувати не варто. Можна отримати зворотний ефект.


гліцин

3. Що їсти під час спринтерській підготовки до іспиту? Горіхи - найкраща дозаправка. Відмінний перекус для студіозуса, зануреного у вчення - бутерброд з цільнозернового хліба, меду і горіхів. Добре підходять для перекусів бутери з лососем і авокадо. Ще один варіант - бутерброди з благородним сиром (з цвіллю), медом і грушею/виноградом.

Якщо готуєтеся до іспиту вдень, обов'язково почніть цей день з корисного енергетичного сніданку (це запустить обмінні процеси і змусить мозок працювати ефективніше). Обід та вечеря повинні давати енергію, але не бути щільними і жирними: інакше буде хилити в сон.

4. Відпочивайте! Так-так, потрібно давати собі трохи відпочити, навіть якщо у вас на підготовку до іспиту є всього 8 - 12:00 годин. Протягом кожної години виділяйте 5 - 10 хвилин на відпочинок:
  • Медитація, дихальна гімнастика - відмінні методи для зняття стресу і підвищення концентрації.
  • Розтяжка і/або повноцінна фізкульт-розминка - це допоможе зняти напругу в м'язах, активізує приплив крові до мозку.
  • «Обнулення мозку» - п'ятихвилинна релаксація (якщо боїтеся заснути, ставте будильник).

5. Обов'язково сховайтеся під «скляний ковпак». Готуйтеся до іспиту в спокійній обстановці, по максимуму виключіть зовнішні подразники. Звичайно, виключіть всякі ВК, скайпи, аськи тощо.


Як краще вчити матеріал, щоб підготуватися до іспиту за день?


А тепер перейдемо до методик і технологій утрамбовування в сіру речовину всіх тих знань, які потрібно було туди впихнути протягом семестру.

6. Які питання вчити першими? Тактику доведеться вибирати з урахуванням обставин:
  • Якщо протягом семестру ви вже придбали якісь знання - починайте вчити екзаменаційні питання, про які ви вже маєте уявлення. Це підготує грунт для вивчення взаємопов'язаних тем.
  • Другий варіант - поступально рухатися строго за логікою досліджуваних тем. Цього принципу варто дотримуватися в тих випадках, коли кожна наступна тема базується на попередніх.
  • Якщо ви - прихильник мнемотехнологіі «Дім» («Чертоги розуму»), є сенс вчити білети один за одним, «розставляючи» інформацію в кожній новій кімнаті і навішуючи на двері табличку з номером квитка («дім» цілком може бути і «готелем» ).
  • Найскладніші питання краще залишити на закуску, обов'язково виділивши для них достатньо часу, а легені - вивчити першими.
  • Втім, є і протилежна думка - складне треба вчити першим, поки концентрація і енергія на піку.
  • Мабуть, вибір тактики - штука індивідуальна ... Головне - бути послідовним, а не кидатися від білета до білета!
7. Підозрюєте, що не встигнете вивчити всі питання? Не варто грати в рулетку, сподіваючись, що попадеться потрібний квиток. Доцільніше вчинити так: ідеально (ну, або хоча б більш-менш) вивчити перші питання кожного квитка. А по другим - пройтися злегка. Бадьорий початок забезпечить вам благовоління викладача. Навіть якщо ви будете в другому питанні «плавати», шанси скласти іспит на пристойну оцінку вельми непогані.


8. Що робити, якщо у вас немає інформації з якихось екзаменаційних білетів? Найголовніше - з'ясувати це на самому початку вашого спринтерського забігу. У цьому випадку є шанс знайти людину, яка за кілька годин нічних чувань підготує для вас відповіді та/або шпори. Можливо, потрібну інформацію вдасться отримати від однокурсника, який вишле її електронкою. Тому починайте підготовку до іспиту з огляду екзаменаційних питань і джерел знань.

9. Обмежте надходження інформації по кожному питанню. Досконально вникнути в досліджувані теми не вдасться, тому дуже важливо, щоб вся досліджувана інформація була у точною, викладена коротко і структуровано. Коротка відповідь замість розділа підручника - ось що потрібно спринтерові, у якого на вивчення одного питання всього 10 - 30 хвилин. Де брати такі відповіді на екзаменаційні питання? Просити у старшокурсників якісні шпори, замовляти відповіді на екзаменаційні білети на сайті Курсова24.

10. Не зациклюйтеся на окремих питаннях. Не дозволяйте собі витрачати на одне питання 2 - 3 год.. Встановлюйте таймер, це мобілізує.

11. Ваше завдання - розуміння, а не запам'ятовування. Намагайтеся зрозуміти те, що вивчаєте, щоб своїми словами розповісти на іспиті ( в крайньому випадку - домислити). Знаходьте логічні зв'язки між досліджуваними блоками інформації. До речі, найуспішніші спринтери - ерудити і логіки з добре підвішеними язиками, здатні на мінімальній інформаційній базі створити повноцінну відповідь.

12. Масив інформації по кожному питанню зведіть до декількох тез. Структуруйте і спрощуйте! Створіть інформаційний «концентрат», на базі якого будете відповідати. Кожна теза - упаковка з «концентратом», тягне за собою розвиток думок, асоціацій, логічних побудов.

Саме тези є сенс пробігти очима за годину до іспиту. Саме в тезах слід готувати шпаргалки.

Одна з тезових технологій підготовки до іспиту і взагалі до будь-якого виступу - метод трьох речень. Помістіть в них найголовніше: проблему, головну думку, заключний висновок.

13. Для запам'ятовування точної інформації (дат, формул, правил, визначень і т. д.) Використовуйте методи мнемоніки. Добре зарекомендували себе метод асоціацій і вже згаданий метод «Дому» («Чертогів розуму»).

14. Озбройтеся ручкою. Дрібна моторика активізує роботу мозку, включаючи процеси запам'ятовування. У процесі вивчення матеріалу будуйте схеми, хронологічні лінії, нейронні карти. Все це, до речі, може стати основою для складання шпаргалок.

15. При вивченні матеріалу робіть нахил на свій вид пам'яті: зорову, слухову або кінетичну.

16. Готуйтеся удвох, утрьох. Проговорюйте теми, пояснюйте їх одне одному. (Ця технологія не дозволить вам сачкувати - природно, в тому випадку, якщо товариші теж налаштовані на навчання; з «саботажниками» краще це не затівати).

До речі, автор цієї статті саме за допомогою цього методу за 8 год. на «відмінно» підготувався до іспиту, про який згадав десь близько півночі. Після Дня Народження. У гуртожитку. З вірними друзями. З келихом шампанського в одній руці, шматком торта - в інший, і з підручником на колінах

Є, що згадати!


Як написати курсову на «відмінно»: 25 кроків до п'ятірки
Як вибрати наукового керівника: 10 типів гомо викладачікусів
Як обдурити антиплагіат: 5 стратегій боротьби
Дистанційне навчання - що це таке?
Як отримати другу вищу освіту?
Есе: «твір» для дорослих
5 порад тим, хто використовує шпаргалки
Чим реферат відрізняється від автореферату
Від солодощів дурнішають - ви в курсі?
Есе: правила написання
Про одну типовою помилку дипломних і курсових робіт
Види рефератів: Якими вони бувають?
Страхи випускників або як вступити до ВНЗ своєї мрії

Немає коментарів:

Дописати коментар

Сервис звонка с сайта RedConnect