Найпопулярніший психостимулятор - як він працює?

найпопулярніший психостимулятор

Хто кави ночами не пив, той у ВУЗі, можна, сказати, і не вчився. У найбільш дисциплінованих марафонців бували бар'єри, які вони б не взяли без допомоги цього легального психостимулятора - чашки міцної кави. Звичайно, мова йде не про одну чашку, швидше про чотири-п'яти літрові крушечки, випитих одна за одною. На щастя, хоча кофеїн і відноситься до категорії помірно токсичних речовин, але для досягнення летального ефекту потрібно прийняти від вісімдесяти до ста чашок. (Бальзак балансував на межі!).

Всі знають, що кава надає бадьорості і проганяє безсоння; але чи багато хто знає, як саме кава проробляє це з нашим організмом?


Кава з погляду хіміків та фізіологів


Кофеїн, теофілін, теобромін - ось свята трійця кавових агентів. Всі троє належать до пуріновим алкалоїдам. Теобромін стимулює серцеву діяльність, розширює бронхи, є легким сечогінним засобом. Теофілін - все те ж саме, тільки сечогінний ефект більш виражений.

А кофеїн, на відміну від братів за хімічною будовою, основним полем діяльності обрав центральну нервову систему.

Забавно, що за кінцевим результатом впливу кофеїн - стимулятор, а за механізмом впливу на організм - зовсім навпаки, блокіратор.

По-перше, кофеїн надягає наручники на фермент фосфодіестеразу, коли вів хоче підійти до цАМФ і розібрати його на молекули. Цей самий цАМФ (циклічний аденозинмонофосфат, якщо шанобливо), поки у фосфодіестерази збитий приціл, накопичується і працює втричі енергійніше. А робота у цАМФ така - бути внутрішньоклітинним посередником. Він передає сигнали від гормонів, які самі не можуть пройти в клітку: адреналіну і глюкагону.

Тепер, коли адреналін, підходячи до клітки, прокашлюється і каже напівголосно «імпульс», надлишок цАМФ перетворює його скромне повідомлення в «ІМПУЛЬС !!! ІМПУЛЬС !! ІМПУЛЬС !! ».

Таким чином, кофеїн має адреналіно-подібним ефектом.

По-друге, кофеїн злегка покращує настрій (хвилин на сорок) за рахунок того, що збільшує чутливість допамінових рецепторів.

По-третє, кофеїн (пуриновий алкалоїд) не дає аденозину (пуриновому нуклеозиду) прорватися до рецепторів нервових клітин, тому що сам з огляду на сімейну пуринову подібність легко займає його місце - хімічний Яків в овечій шкурі.

Чому це важливо? Аденозин - нейрохімічний запобіжник від перегорання. Чим довше нервові клітини перебувають у збудженому стані (мозок скрипить звивинами!), Тим більше накопичується аденозин, побічний продукт інтенсивної розумової роботи. Нарешті, наступає певна межа концентрації аденозину, і він спрацьовує як перемикач із збудження на гальмування. Аденозин суворо говорить нервовим клітинам: «Ви занадто довго працювали!», Відбирає іграшки і вимикає в спальні світло.

Загалом, аденозин - прекрасний хлопець, але його не переконаєш взяти до уваги, що завтра залік і спати ну просто ніяк не можна! Доводиться кликати на допомогу кофеїн.

Він приходить, весь у чорному, прочищає думки і нокаутує сон.

Але через три-шість годин його ефект проходить, і ми відчуваємо млявість, втому і зниження працездатності.

І аденозин займає своє законне місце, обурено вимовляючи рецепторам: «Та як ви могли прийняти його за мене! А ну швидко спати!».

Ідеально, якщо це відбудеться після іспиту, а не під час нього.


Як вибрати наукового керівника: 10 типів гомо викладачікусів
Як обдурити антиплагіат: 5 стратегій боротьби
Дистанційне навчання - що це таке?
Як отримати другу вищу освіту?
Есе: «твір» для дорослих
5 порад тим, хто використовує шпаргалки
Чим реферат відрізняється від автореферату
Від солодощів дурнішають - ви в курсі?
Есе: правила написання
Про одну типовою помилку дипломних і курсових робіт
Види рефератів: Якими вони бувають?
Страхи випускників або як вступити до ВНЗ своєї мрії
Як підготуватися до іспиту за 1 день: Стратегія спринтера

Немає коментарів:

Дописати коментар

Сервис звонка с сайта RedConnect