Есе: правила написання

правила написання есе

Найголовніший «секрет» есе - це відсутність будь-яких жорстких правил. Але буде непогано, якщо ви придумаєте заголовок і постараєтеся зберегти типову структуру тексту, передбачивши вступ, основну частину і висновок. При цьому необов'язково робити вступ і висновок з якимись формальними правилами. Ессе - не реферат і навіть не стаття, а тому не потребує таких типових фразах, як:

«Ця стаття присвячена ...»

«Я хочу розповісти читачеві про ...»

«Мета цієї роботи - ...»

«Я прийшов до таких висновків, як: ...»

Тут не потрібні «службові» абзаци, фрази, слова, що не несуть в собі ніякого сенсу. Не потрібна тут і чітка структура.

На жаль деяких студентів і на щастя майбутніх читачів, есе все-таки не має представляти собою незв'язних набір слів і фраз. Відсутність чітких правил написання есе і повна свобода дій зовсім не дають вам карт-бланш на поганий, нерозбірливий, повний фактичних, логічних і орфографічних помилок текст. Тому краще дотримуватися якихось рамок.


Кілька рекомендацій есеїстам-початківцям або правила написання есе:



1. Пам'ятайте про тему і цілі есе. Ваш текст повинен відповідати заголовку і тій темі, про яку ви пишете. Не "розмазуйте соплі по древу", якщо цього не вимагає ваша ідея. Зайві докладні описи, навіть художні, можуть послужити вам погану службу.

2. Уточніть приблизний обсяг роботи у викладача або роботодавця і дотримуйтеся його. Не думайте, що ваше завзяття оцінять, якщо ви напишете двотомник за темою «Як я прийшов до професії лікаря» або «Що означає для мене вища освіта». Звичайно, якщо ви майбутній Чак Паланік або спадкоємець Ніцше і вмієте заманити читача ідеями або розповіддю, можете ризикнути і написати 20-30 сторінок замість двох-трьох. Вважаєте себе талановитим автором? Приходьте в бібліотеку, відкривайте будь-яке есе відомого письменника або філософа, читайте. Не заснули на першій сторінці? Порівнюйте свій стиль зі стилем автора. Ваш відверто слабший? Пишіть коротко - викладачі теж люди! Двох-трьох сторінок зазвичай цілком достатньо, щоб повністю розкрити тему.

3. Діліть текст на абзаци, розбавляйте підзаголовками, якщо це потрібно, використовуйте засоби візуального форматування. Час читати полотна тексту пройшов ще в позаминулому столітті. Ваше вміння зберігати думку в абзаці на цілу сторінку нікого не цікавить - такий абзац просто не дочитають. Зробіть свій текст зручним для читача. Навіть якщо цей читач один єдиний.

4. Обійдіться без довгого вступу. Ви пишете для підготовленого читача (ймовірно, тільки того, хто поставив вам тему для есе). Не потрібно розповідати про актуальність проблеми, важливості її вирішення для сучасної людини, не потрібно перераховувати цілі і завдання есе, як ви робили це в рефераті або курсовій. Починайте відразу. Це стосується і висновку. Не витрачайте час читача.

5. У вашому тексті повинна бути структура. Хоч якась. Вступ і висновок повинні бути за замовчуванням, навіть якщо вони на один-два рядки. Важливо структурувати і основну частину. Визначтеся, де ви виставите проблему, де її аргументуєте або опишете. Проблема та її аргументація повинні бути в тій чи іншій формі. Ви можете сформулювати проблему як у вступі, так і в закінченні. Або в середині тексту. Головне - зберігати логіку і структуру.

6. Уникайте води. Буває вода «технічна» і смислова. «Технічною водою» називають всі слова-паразити, велику кількість ввідних фраз і слів - словом, все те, що робить текст складним для прочитання. Смислова вода - все те, що не несе сенсу, не відповідає поставленій темі і взагалі не потрібно в тексті. «Віджати» текст буває непросто, тому пишіть відразу по темі.

7. Не пишіть від руки. Звичайно, буває всяке. Вас можуть попросити накидати невелике есе на співбесіді або під час пари. У такій ситуації діватися нікуди - доведеться брати чистий аркуш паперу і відпрацьовувати каліграфію. Якщо есе можна написати вдома, не здавайте рукописний текст. Відмовки типу «у мене немає комп'ютера» не спрацюють. Ноутбук або, як мінімум, планшет (а на планшеті теж можна написати щось) є у 90% студентів. Якщо ви, дійсно, приїхали з глибинки, тримаєте в руках стару «Нокію» замість «Андроїда» і звикли писати реферати від руки ще зі школи, вихід все-таки є. Передайте рукопис власнику комп'ютера - за невелику винагороду ваш текст передрукують. Можете самі запозичити ноутбук у знайомого або зайти найближче інтернет-кафе. Немає ні грошей, ні часу? Попросіть роздрукувати есе в деканаті або на кафедрі - бідному студенту з сумним поглядом і без грошей в кишені допоможуть.

8. Користуйтеся графічним редактором і орфографічною перевіркою. Word - друг будь-якого студента. Зробіть відступи, виділіть заголовки, поставте той міжрядковий інтервал, який зробить текст читабельним. Переконайтеся, що ваше есе приємно читати. Ну і зверніть увагу на перевірку орфографії та пунктуації. По частині пунктуації Word - не завжди вірний помічник, та й деякі граматичні помилки можна допустити навіть з автоперевірці. Тому перед тим, як здавати есе, дайте його почитати грамотній людині. Можна однокурсникові, можна професійному коректорові або редактору. 

9. Перечитайте текст перед відправкою. Про те, як «тестувати» готове есе і що потрібно перевіряти, ми розповімо пізніше. А поки, як мінімум, видаліть всі помилки і описки. Опечатки псують текст і враження від нього. Деякі викладачі готові пробачити навіть море помилок (так, не завжди студенти мають бездоганну грамотність), але неувага до тексту, яка якраз і характеризується великою кількістю друкарських помилок, він не вибачить ніколи.

Як бачите, есе не має якихось специфічних правил написання. Але деяких рекомендацій все-таки варто дотримуватися. Принаймні, якщо ви не хочете замовляти есе у професіоналів.


Велике "переселення народів» або що треба знати про заселення в гуртожиток?
Навчання і підробіток. Як поєднати непоєднуване?
Оформлення реферату - як все зробити правильно?
Як захистити курсову на п'ять балів: 10 порад для студента
Як написати курсову на «відмінно»: 25 кроків до п'ятірки
Як вибрати наукового керівника: 10 типів гомо викладачікусів
Як обдурити антиплагіат: 5 стратегій боротьби
Дистанційне навчання - що це таке?
Як отримати другу вищу освіту?
Есе: «твір» для дорослих
5 порад тим, хто використовує шпаргалки
Чим реферат відрізняється від автореферату
Від солодощів дурнішають - ви в курсі?

Немає коментарів:

Дописати коментар

Сервис звонка с сайта RedConnect