Чим реферат відрізняється від автореферату

Як написати автореферат

Незважаючи на схожість термінів, між рефератом і авторефератом - серйозна прірва. Приблизно така ж, як між «Ладою Калиною» і «Мерседесом». Обидва типи робіт представляють собою короткий виклад відомостей із джерела інформації (від лат. Refere - повідомляти, доповідати). 

Але реферат - це виклад інформації, почерпнутої з чужих досліджень (що, втім, не виключає наявності самостійних висновків автора щодо вивчених статей, монографій). Автореферат завжди пишеться на підставі власного дослідження.

Основні відмінності між рефератом і авторефератом:

  1. Реферат є окремою, самостійною навчальною роботою. Автореферат - додаток до диплома або дисертації.
  2. Автореферати - відносно рідкісний вид роботи, оскільки їх застосування досить рідко: при захисті диплома або дисертації. З рефератами доводиться стикатися набагато частіше. Переважна більшість рефератів, які зараз пишуться, являють собою навчальні роботи. Існує й інший тип рефератів - короткі огляди статей, монографій, які можуть бути надруковані в журналі або викладені в Інтернет. Але зазвичай при слові «реферат» мають на увазі саме навчальну роботу.
  3. 99,9% навчальних рефератів пишуть студенти та старшокласники, іноді написання рефератів задають і в аспірантурі. Але навіть аспірантський реферат - це порівняно нескладна навчальна робота, тоді як автореферат є частиною комплексного дослідження на заключному курсі навчання або при здобутті наукового ступеня.
  4. При написанні реферату самостійна робота полягає у виділенні головного в масиві інформації, що вивчається, іноді - в компіляції, огляді вивченої літератури, резюмують висновками. Автореферат - це цілком самостійна робота, заснована на особисто проведеному дослідженні.
  5. Завдання учня (або студента), який пише реферат - показати володіння темою, продемонструвати вивчення одного або декількох джерел інформації. Мета написання автореферату - надання державній комісії можливості познайомитися з основними результатами дипломної чи дисертаційної роботи.

Ну і в якості висновку: якщо ви не встигнете вчасно здати реферат, вас, швидше за все, не допустять до заліку або іспиту. А ось відсутність автореферату загрожує набагато більш серйозними проблемами: захист не відбудеться.

Як побороти страх перед іспитом?
Що таке конспект, або Про те, як позбавитися від безкінечного зазубрювання
Велике "переселення народів» або що треба знати про заселення в гуртожиток?
Навчання і підробіток. Як поєднати непоєднуване?
Оформлення реферату - як все зробити правильно?
Як захистити курсову на п'ять балів: 10 порад для студента
Як написати курсову на «відмінно»: 25 кроків до п'ятірки
Як вибрати наукового керівника: 10 типів гомо викладачікусів
Як обдурити антиплагіат: 5 стратегій боротьби
Дистанційне навчання - що це таке?
Як отримати другу вищу освіту?
Есе: «твір» для дорослих
5 порад тим, хто використовує шпаргалки

Немає коментарів:

Дописати коментар

Сервис звонка с сайта RedConnect