Як підготуватися до іспиту: Стратегія марафонця

як подготуватися до екзамену

Існує три стратегії підготовки до іспитів: марафонська, стайєрського і спринтерська. Сперечатися, яка з них краща - все одно, що з'ясовувати, який темперамент «правильніший». Ніколи ви не переконаєте завзятого дедлайнщика-імпульсоїда в перевагах вдумливого і розміреного просування за марафонським маршрутом ... Зате відмінник-епілептоід, швидше за все, вибере саме цей варіант підготовки до складання іспиту.

Загалом, якщо ви шанувальник спринтерських або хоча б стайєрських передекзаменаційних забігів - для вас ми підготували дві окремі статті, що розбирають особливості даних стратегій. 

А зараз зосередимося на марафонській стратегії, що передбачає:
  • початок підготовки до здачі іспиту з перших тижнів семестру;
  • регулярні заняття;
  • послідовну роботу над досліджуваними темами;
  • низький відсоток прогулів;
  • своєчасну здачу семінарів, контрольних та інших навчальних робіт.

Безперечні переваги цього підходу до підготовки до іспиту:
  • розмірене навантаження;
  • зниження рівня стресу;
  • впевненість у своїх силах на іспиті;
  • можливість приділити більше часу складним темам;
  • отримання міцних професійних знань, які не вивітряться з голови після іспиту;
  • високий шанс отримати автоматом.

Що робити, якщо в цілому вас ця стратегія приваблює (переваги вагомі), але практичне її здійснення здається завданням занадто складне, клопітке і нудне? Спробуйте скористатися цими порадами підготовки до іспиту з марафонської стратегії:

1. Складіть план підготовки до здачі іспиту з урахуванням не тільки екзаменаційних білетів, але і семінарів, контрольних, рефератів та інших обов'язкових вимог.

2. «Розфасуйте» інформаційні джерела відповідно до питань екзаменаційних білетів. Це необов'язково робити відразу (ви ж марафонець, а не спринтер). Готуйте інформаційні блоки для кожного білета поступово, у міру вивчення тем. Але до кінця семестру у вас повинні бути сформовані інформаційні пакети для кожного питання.

3. Регулярно ведіть звітність, викреслюйте пройдені теми, здані доповіді, контрольні, реферати. Так ви будете бачити, наскільки просунулися до мети. Встановіть для себе штрафи і нагороди, особливо якщо ви схильні сачкувати і раз у раз збиваєтеся з марафонського шляху.

4. Для кращої концентрації займайтеся підготовкою до іспиту протягом чітких тимчасових блоків. Наприклад, три рази на тиждень по 2:00. Обов'язково встановіть дедлайни! Краще навіть включити таймер. По-перше, це змусить вас приступити до навчання відразу, не відкладаючи, по-друге, допоможе уникнути перевтоми (яка викликає подальшу відразу до занять), а по-третє, допоможе сконцентруватися. Так вже влаштована людська психіка, що без жорстких дедлайнів більшість людей 80% роботи виконують за 20% часу. А 80% часу ганяють балду, розтягуючи те, що можна зробити швидко.

Цей метод особливо корисний тим, хто звик відволікатися, в результаті чого вивчення одного питання розтягується на години. Важко витримати годину або дві? Розбийте час, відведений на заняття, на невеликі блоки: наприклад, на 15-хвилинні, з перервами по 5 - 10 хвилин (на перерви теж встановлюйте таймер).

5. Для оптимального засвоєння матеріалу забудьте про зубріння. Вивчайте матеріал вдумливо, використовуйте методи аналізу і синтезу, метод асоціацій. Складайте опорні схеми, шукайте логічні зв'язки. Сперечайтеся, міркуйте, підбирайте аргументи. Ви не тільки краще запам'ятаєте вивчене, але й зможете відповісти на іспиті на найбільш хитромудрі питання викладача, продемонструвавши володіння матеріалом, розуміння суті предмету й уміння мислити. П'ятірка гарантована!

6. Вивчаючи нову тему, згадуйте пройдений матеріал і спирайтеся на нього. По-перше, нові знання потраплять на підготовлений грунт. По-друге, повторення блоків сприяє кращому засвоєнню інформації.

7. Нудьга - головний ворог студента, який вийшов на марафонську дистанцію. Включіть в підготовку ігрові моменти, розробіть мотиватори (про це ми детально говорили в статті «Як підготуватися до сесії»).

Ще один хороший метод боротьби з нудьгою, який допоможе студенту-марафонцю, полягає в пошуку інтересу, в так званій емоційно-інтелектуальній прелюдії. Ви помічали, що деякі викладачі цікавими прикладами, а то й анекдотами в тему різко підвищують градус інтересу до своїх лекцій? Що є книги, які збуджують інтерес до найскладніших і на перший погляд незрозумілих тем? Тому починайте підготовку чергового питання з чогось цікавого. Звідки взяти це «цікаве»? З додаткової літератури, Інтернету. Можна навіть почати з популярних оглядів по темі або статей, які загострюють увагу на якихось спірних питаннях.

А в ідеалі, в предмет потрібно закохатися! І марафонцю зробити це набагато легше, ніж спринтерові. Адже чим глибше занурюєшся в предмет, тим більше бачиш в ньому зв'язків, цікавих моментів, а іноді і загадок.

8. Допомога товаришам - дуже хороший метод підготовки до здачі іспиту. І не тільки тому, що ваша карма поліпшується, і Всесвіт, можливо, винагородить вас за добру справу А й тому, що ви будете промовляти матеріал - це по-перше. А по-друге, пояснюючи складну тему іншій людині, ви краще розберетеся в ній самі.

9. Ну і що вам залишиться перед іспитом, на останніх метрах марафонській дистанції? Самі дрібниці: пробігтися поглядом з вивченого, добре утрамбованого в голові матеріалу і освіжити знання!

І ще одне цікаве питання. Чи вписується в марафонську стратегію підготовки до здачі іспиту допомога партнерів з Курсова24? Звичайно. Буває, що навантаження занадто велике, і потрібна допомога людини, що добре розбирається в предметі. Буває, що предмет не відноситься до числа пріоритетних, а паперової роботи (всяких рефератів, доповідей) дуже багато. На марафонській дистанції легше визначитися з тим, які завдання доцільно делегувати для нас.

Крім того, у вас буде час, щоб вдумливо вибрати виконавця. Зробивши замовлення заздалегідь, а не за два дні до сесії, ви менше витратите нервів. У марафонця буде і фінансовий виграш: безпосередньо перед сесією ціни на студентські роботи зростають, а на початку і в середині семестру можна розраховувати на хорошу знижку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

ДИПЛОМ НА ЗАМОВЛЕННЯ
КОНТРОЛЬНІ НА ЗАМОВЛЕННЯ
Наукова стаття
22 поради вступникам до ВНЗ і першокурсникам
Як побороти страх перед іспитом?
Що таке конспект, або Про те, як позбавитися від безкінечного зазубрювання
Велике "переселення народів» або що треба знати про заселення в гуртожиток?
Навчання і підробіток. Як поєднати непоєднуване?
Оформлення реферату - як все зробити правильно?
Як захистити курсову на п'ять балів: 10 порад для студента
Як написати курсову на «відмінно»: 25 кроків до п'ятірки
Як вибрати наукового керівника: 10 типів гомо викладачікусів
Як обдурити антиплагіат: 5 стратегій боротьби

Немає коментарів:

Дописати коментар

Сервис звонка с сайта RedConnect