Посвячта в студенти: традиції і звичаї

посвята в студенти

У всі часи, скільки існує студентство, його звичаї і традиції були невід'ємною частиною навчання у вузі, такою ж обов'язковою, як і відвідування лекцій, написання курсових або здача сесії. Відомо, що студентське життя не можна назвати безтурботним і легким. Можливо тому, що студенти прагнуть хоча б якось урізноманітнити свої будні і відволіктися від навчання, тому з'являються у них свої цікаві традиції. Одна з них - посвята першокурсників у студенти.


Було, є і буде


Ця традиція відома в кожному вузі. Ще в Середньовіччі молодь, яка щойно прийшла на навчання в Паризький університет  обов'язково проходила через ряд жорстких випробувань, доводячи свою міцність духу. Ті, хто витримували всі випробування гідно, ставали членами таємного союзу студентів, який давав відсіч діям адміністрації.

Але якщо вірити історії, то виник ритуал посвячення набагато раніше і є деяким аналогом обряду ініціації, відомого ще в античні часи. У ході його підлітки піддавалися ряду випробувань, щоб довести суспільству, що вони мають право носити статус повноцінного чоловіка.

Ще одна версія ритуалу посвяти пов'язана з дореволюційними часами. Проводили його студенти-другокурсники, що передавали естафету новачкам.

Сьогодні посвята у студенти нагадує веселе свято - іноді офіційне, урочисте, іноді веселе, з вигадками і незлісними знущаннями над новоспеченими студентами. Але завжди запам'ятовується на все життя. До нього готуються задовго і грунтовно і все це для того, щоб дати можливість «зеленим» студентам відчути важливість такої події - приєднання до студентського братства.

Що ж цікавого і оригінального пропонують організатори такого свята?


Урочисте посвячення


Це перша офіційна участь першокурсників у суспільному житті навчального закладу. У більшості вузів подібний ритуал пов'язаний з особливостями майбутньої професії і проходить на сцені. Іноді після урочистої частини вузівське керівництво дає першокурсникам можливість безкоштовно відвідати який-небудь захід: концерт, дискотеку в нічному клубі або боулінг. Молодь може відпочивати і веселитися всю ніч! Але в основному запам'ятовується неформальна посвята у студенти, яка зазвичай ініціюють студенти-старшокурсники.


Неформальна посвята


Так студентам-хімікам або біологам пропонують спробувати різні рідини і на смак визначити, який саме напій був випитий. Експеримент складний, оскільки треба діяти з закритими очима, а на пробу пропонують найнесподіваніші рідини: воду, горілку, «лимонку», чай та інше. Щоб ввести першокурсників в оману, складають самі «заплутані» суміші. Веселощі збільшується, якщо запропонувати як «закуски» всяку живність, наприклад, павуків або жучків. А на завершення обряду студенту, який гідно пройшов всі випробування, вішають на шию в якості нагороди засушену курячу лапку.

Юних математиків протягом деякого часу прийнято бити по голові важкою збіркою завдань. Це нешкідливе заняття, що не завдає ніякої шкоди здоров'ю. Ну, хочеться старшокурсникам, щоб на порозі в країну Знань у новачка в голові надовго закріпилися всі математичні терміни, формули і теореми!

Новоспечених студентів-журналістів годують «десертом», що представляє собою шматочки газет, вмочених в «чорнило». Роль «чорнила» грає зазвичай варення з чорниці або смородини, так що таке «тістечко» з'їсти навіть приємно. Завершується посвята «маркуванням», коли на першокурсника в різних місцях ставлять печатки з назвою вузу або факультету.

А ось на юридичному факультеті проводиться «шлюб» між новим студентом та пані юриспруденцією. З точки зору закону цей захід нічим не підкріплено, але іноді це стає початком нових романтичних відносин.

Загалом, в кожному вузі і на кожному факультеті існують свої традиції. Майбутні нафтовики, наприклад, повинні вмочити палець в нафту і лизнути його (що не завжди приємно, але що поробиш - традиція). Першокурсникам-харчовикам пропонується за конкретний час приготувати на вечерю макарони і їх з'їсти. Все недоїдене в строк одягається разом з тарілкою на голову нещасного першокурсника, який «завалив» випробування. Бувають і інші сценарії, але головне, щоб все, що відбувається було веселим, але абсолютно нешкідливим і добровільним для «зелених» студентів.


5 порад тим, хто використовує шпаргалки
Чим реферат відрізняється від автореферату
Від солодощів дурнішають - ви в курсі?
Есе: правила написання
Про одну типовою помилку дипломних і курсових робіт
Види рефератів: Якими вони бувають?
Страхи випускників або як вступити до ВНЗ своєї мрії
Як підготуватися до іспиту за 1 день: Стратегія спринтера
Найпопулярніший психостимулятор - як він працює?
Як швидко підготуватися до іспиту: Стратегія стайєра
10 продуктів, які зроблять вас розумнішим
Студентські прикмети
Місія «Курсова». Скачати, купити, замовити або зробити самому?

Немає коментарів:

Дописати коментар

Сервис звонка с сайта RedConnect