Як правильно реагувати на критику

як правильно реагувати на критику

Щастя жити серед людей загрожує тим, що нас постійно оцінюють. Критиці регулярно піддається і бомж, і Єлизавета II. З одного боку, таким знакам уваги варто радіти - чим вище людина піднімається, тим більше у нього з'являється не тільки шанувальників і друзів, але і критиків. Але у критики є і зворотна сторона - часом вона призводить до відчаю, змушує засумніватися у своїх здібностях і взагалі в сенсі самого існування.

Можливо, навіть Будда скипів би від постійних причіпок. Втім, історії про засновника буддизму переконують нас у його поблажливому ставлення навіть до затятих недоброзичливців.

«Мене абсолютно не чіпає, що пишуть критики.
Я-то знаю, що в глибині душі вони люблять мої роботи,
але зізнатися бояться ».

(Сальвадор Далі)

Середньостатистичний студент навряд чи досяг нірвани. Але для адекватного сприйняття критики не потрібно сидіти 20 років в позі лотоса, споглядаючи порожнечу. Досить тверезо мислити і розбиратися у видах оцінки збоку.


Види критики


Першою реакцією на критику може бути сильний емоційний сплеск - від легкого обурення до ридань в подушку і виклику нахабу на інтелектуальну дуель. Якщо ви плануєте отримати репутацію скандаліста або істерички - потрібно миттєво перетворитися на гнівну фурію і виплеснути на опонента потоки люті та огненної лави.

Сподіваємося, однак, що у вас інші пріоритети та ідеали, і ви вирішите зберегти негідникові життя. Взявши під контроль вулкан пристрастей, необхідно визначити вид критики.

Отже, зробіть десять глибоких вдихів-видихів ... Критика може бути:

- Конструктивною і корисною;
- Деструктивною і здебільшого порожньою;
- Заснованої на особистому ставленні опонента;
- Побудованою за методом зворотного зв'язку.

Почати хочеться з чогось приємного, тому розглянемо конструктивну критику.


Конструктивна критика


Конструктивна критика відрізняється:

- Наявністю ясних і чітких критеріїв оцінки;
- Об'єктивністю;
- Прикладами і аргументованістю;
- Урахуванням деталей і нюансів;
- Шанобливим ставленням до співрозмовника.

Позитивна сторона такої критики в тому, що вона допомагає вам стати кращим. Якщо компетентна людина вказала на недоліки у вашому magnum opus, висловила свою точку зору і аргументувала її, то це лише стряхне пил з виснаженого рутиною мозку студента. А якщо при цьому критик ще й відзначив деякі позитивні моменти роботи, то у автора з'являється привід для прихованою гордості. Опонента в цьому випадку вже не можна вважати сволотою.

Після конструктивної критики людина не відчуває себе їжачком в тумані, він чітко розуміє, що конкретно хотів сказати опонент і на які деталі звернув увагу. Важливо: для того, щоб бути конструктивним критиком, необхідно бути компетентним у конкретній області. Наприклад, в есе на типові помилки може вказати тільки людина, яка добре розбирається в цьому жанрі.


Деструктивна критика


«Деякі люди народилися лише для того, щоб чіплятися:
у Ахіллеса вони бачать тільки його п'яту ».

(Марія фон Ебнер-Ешенбах)

Якщо конструктивна критика вносить ясність, то деструктивна, навпаки, дозволяє бідному творцеві відчути себе невизнаним генієм або повної бездарністю. Тут все залежить від самооцінки творця, напору критикуючої сторони і наявності/відсутності групи підтримки у обох опонентів.

Така критика:

- Туманна і загадкова;
- Часто не стосується справи;
- Неаргументована;
- Побудована на стереотипах і огульних судженнях;
- Часом груба і безтактна.

Деструктивна критика можлива на роботі, коли вас критикує замовник. Саме з боку клієнтів можна почути багато цікавого. Адже вони-то найчастіше не є професіоналами в тому, про що судять.

Попросіть опонента аргументувати позицію. Критик говорить, що в оцінці керується тільки своїм тонким чуттям, і при цьому він не експерт у своїй галузі? Вітаємо! Вам дали дешеву рецензію, тому що такий вид критики - це ніщо. Єдина правильна реакція на такі випади - ігнор. При бажанні можна аргументовано поставити критика на місце. Переживати тут явно не варто.


Причіпки


Якщо у вас погана карма, то конструктивні критики обійдуть ваші роботи стороною. Доля не дасть вам шансу отримати у них цінні рекомендації. Деструктивним критикам у цьому сценарії дістануться другі ролі. Причіпки і особисті випади не мають нічого спільного з тим, що ви робите - розслабтеся. Просто вас хочуть довести до божевільні з мигалками.

Якщо від нападок злого троля не залежить ваше майбутнє (навчання, кар'єра, репутація), то справитися з ним легко. Є чарівне слово «ігнор», яке відразу відновлює гармонію в особистому просторі. У більш серйозних випадках є сенс пошукати альтернативні способи захисту. Коли тираном є бос, простіше знайти іншу роботу.


Зворотній зв'язок


Класичний приклад зворотного зв'язку - робота з науковим керівником над курсовим чи дипломним проектом або коментарі безпосереднього керівництва. Ви робите роботу (пишете курсову), показуєте начальникові або керівникові, він оцінює і дає рекомендації щодо поліпшення.

Зворотній зв'язок не має негативних конотацій, які це приписують через незнання. Вона скоріше позитивна і допомагає розвиватися. Бажано, щоб такої «критики» було більше.

Чи варто когось критикувати самому? Тільки за службовим обов'язком або коли попросять, і при цьому потрібно пам'ятати просте правило: хваліть прилюдно, критикуйте наодинці.


Чим реферат відрізняється від автореферату
Від солодощів дурнішають - ви в курсі?
Есе: правила написання
Про одну типовою помилку дипломних і курсових робіт
Види рефератів: Якими вони бувають?
Страхи випускників або як вступити до ВНЗ своєї мрії
Як підготуватися до іспиту за 1 день: Стратегія спринтера
Найпопулярніший психостимулятор - як він працює?
Як швидко підготуватися до іспиту: Стратегія стайєра
10 продуктів, які зроблять вас розумнішим
Студентські прикмети
Місія «Курсова». Скачати, купити, замовити або зробити самому?
Посвячта в студенти: традиції і звичаї

Немає коментарів:

Дописати коментар

Сервис звонка с сайта RedConnect