Оформлення реферату - як все зробити правильно?

Оформление реферата

Буває, що студент приносить викладачеві прекрасний, глибокий, реферат, який відмінно розкриває тему, а викладач загортає роботу через неправильне оформлення. Особливо прикро отримати такий сюрприз перед самим заліком або екзамином, на який без зарахованого реферату не допускають. Так що оформлення реферату - це не дрібниця.

Втім, в правилах оформлення реферату немає нічого складного. Проблеми звичайно виникають у першокурсників, які просто поки ще не знають, як правильно оформити реферат (тому, що полінувалися це з'ясувати до здачі). Але ця стаття допоможе тим, хто не взяв на кафедрі методичку і задумався про оформлення в ніч перед здачею роботи - погодьтеся, поширена ситуація!

Іноді палево з правильним оформленням реферату трапляється у новачків-копірайтерів. Вирішивши підробити, початківець виконавець вважає, що достатньо просто написати роботу, і дуже засмучується, коли замовник зі скандалом вимагає доопрацювань: оформлено не за стандартом. Так що і виконавцям-копірайтерам ця стаття, нам здається, теж згодиться.

Загальні правила оформлення рефератів


Існує кілька видів рефератів, але в даному випадку ми маємо на увазі формат навчальної роботи. Це робота, яку можна назвати зменшеним, більш простим варіантом курсової. Тому навчальний реферат оформляється в цілому так само, як курсові та дипломи.

У багатьох вузах і тим більше в школах до оформлення рефератів підходять менш суворо, допускаючи невеликі відступи від строгого стандарту ДСТУ. На деяких факультетах є свої правила, що стосуються оформлення робіт, особливо титульних аркушів (так що, крім вивчення загальних правил, описаних нижче, рекомендуємо все-таки взяти на кафедрі методичку; іноді особливі вимоги придумуються викладачами саме для того, щоб перевірити - чи читали ви цю методичку чи ні?).

Але в цілому достатньо дотримання основних правил, що стосуються вибору шрифту, проставлення виносок, нумерації, оформлення змісту, списку літератури, титульного аркуша.

Краще всього, якщо ви вивчите правила оформлення реферату за ДСТУ, які відповідають стандартам оформлення серйозніших науково-дослідних робіт. Навіть якщо викладач не придирається, зайвими ці навички не будуть. А якщо вам попадеться «бюрократ» з нашої класифікації наукових керівників, то оформлення реферату по ДСТУ буде важливіше змісту!

Як правильно оформити реферат?


Використовуйте шрифт Times New Roman. У ДСТУ це не прописано, але практика вже встановилася.
  1. Традиційно використовується кегль 14-й, іноді 12-й. Цей момент краще уточнити у викладача. Як правило, для навчальних робіт вибирається 14-й, але якщо обсяг реферату великий, є сенс вибрати кегль трохи менше. А ось більший - не можна, так як викладач відразу зрозуміє, що ви візуально роздмухуєте обсяг.
  2. Міжрядковий інтервал - полуторний. Більший інтервал, знову ж, говорить про спробу змухлювати з об'ємом.
  3. Орієнтація аркуша - книжкова. Альбомна іноді допускається при оформленні додатків (наприклад, широких таблиць).
  4. Поля: 1,5 см для верхнього, 3 см для нижнього, 1,5 см для правого і 2,5 см для лівого (1 см - запас для підшивки аркушів). Збільшення полів іноді використовується студентами для збільшення числа листів, але ця практика може призвести до неприємностей, особливо якщо ви зовсім знахабніли і виставили в налаштуваннях 3 - 3 - 3 - 4.
  5. Листи форма А4, щільність - стандартна для роздруківки принтером, колір білий.
  6. Текст друкується тільки на одній стороні аркуша. Оборотна повинна залишитися чистою. До речі, поширена помилка серед новачків, часто пишуть з обох сторін, як в зошиті.
  7. Нумерація (арабськими цифрами) проставляється з другого аркуша (з введення). 1-й листи (титульний), відповідно до Держстандарту, не нумеруються, але враховуються в підрахунку. Простіше кажучи, на першому аркуші внизу цифр немає, на аркуші з введення - вже ставиться «2». Додатки не нумеруються.
  8. Титульний лист складається з наступних частин:

- Шапка з повним найменуванням навчального закладу (вузу, коледжу, школи і т. Д.), Назвою факультету і кафедри, а також і фразою «Міністерство освіти і науки України» (її при оформленні титульного аркуша реферату іноді виключають). Форматування - по центру.

- Напис «РЕФЕРАТ» з назвою роботи і зазначенням дисципліни. Форматування по центру. Іноді назва вказується просто, без лапок, іноді вписується у формулу ... на тему «Ν» ... (те ж саме із зазначенням дисципліни; конкретні вимоги уточнюйте на кафедрі). Форматування по центру, розташування - приблизно посередині листа (або трохи вище).

- Дані про автора (ПІБ, курс, іноді група або відділення) та наукового керівника (ПІБ, посада, науковий ступінь - або у форматі «д. І. Н.», «К. М. Н.», Або розгорнуто, уточнюйте в методичці). Цей блок розташовується на 7 - 9 інтервалів нижче попереднього. Зверніть увагу на те, що блок розташовується праворуч, але перші літери рядків розміщені в одну лінію - домогтися такого розташування можна, використовуючи клавішу Tab.

- Заключний блок з інформацією про місто, в якому знаходиться навчальний заклад, і рік написання роботи. Розташовується в самому низу аркуша, форматування по центру.

Основний кегль при оформленні титульного аркуша - 14, але слово «РЕФЕРАТ» і назву теми зазвичай набираються крупнішим.

оформлення титульної сторінки

    10. Зміст розташовується на 2-му аркуші і включає в себе найменування всіх частин (вступу, розділів і параграфів основної частини, висновків, списку літератури (іноді з виділенням списку джерел), додатків).

Зразок оформлення змісту:

оформлення змісту


Для кожного з елементів, крім додатків, вказується номер сторінки. Додатки не нумеруються, оскільки можуть являти собою не тільки листи, але і папки з матеріалами, диски і т. д.

У верхній частині аркуша пишеться: «ЗМІСТ» (без лапок, верхнім регістром). Далі йде інформація про елементи роботи з форматуванням по лівому краю, але сторінки вказуються навпаки, з форматуванням по праву.

  11. На початку роботу знаходиться вступ. Як правило, всі навчальні реферати містять цю частину, аналогічно курсові і дипломні.

   12. Основна частина реферату ділиться (за рідкісними винятками) на розділи. Іноді всередині розділів виділяються параграфи (або пункти).

  13. Розділи починаються з нового аркуша. Іноді з нового аркуша починаються і параграфи (цей момент уточніть в методичці).

Негласне правило: завершальна частина розділа повинна займати не менше чверті аркуша. У хитрих студентів, які роздмухують обсяг, кінці розділа «висять» кількома рядками на майже чистому аркуші, що викликає сильне роздратування у викладачів: вони відчувають, що їх, як би так висловитися ... вважають дурнями.

   14. Висновок також починається на окремому аркуші.

 15. Заголовки структурних елементів реферату (вступу, висновків, списку літератури, найменування розділів) оформляються одноманітно. Форматування - по центру. Зазвичай - верхнім регістром. Можливо додаткове використання Болда (жирного).

Не допускається оформлення назви одного елемента верхнім регістром, іншого - нижнім.

Виняток: Параграфи і пункти, якщо вони не починаються на окремих аркушах, можуть оформлятися нижнім регістром і болдом при оформленні назв глав верхнім регістром. У цьому випадку вони вважаються складовою частиною розділів. Цей нюанс краще уточнити у викладача.

   16. Назви розділів, параграфів, пунктів та інших елементів роботи пишеться без лапок.

  17. Увага! Після назв розділів, слів «Вступ», «Висновок», «Додаток» і фрази «Список літератури» крапка не ставиться! Не ставиться !!! Не ставиться !!! Дуже часта помилка. Доводить викладачів до істерики

   18. Список літератури оформляється на окремому аркуші. У рефератах число використаних матеріалів невелика, тому групи у списку літератури, як правило, не виділяються (втім, це залежить від вимог кафедри та наукового керівника). Але якщо в списку літератури є джерела, а не тільки наукові дослідження, виділення груп необхідно. Це актуально для істориків, юристів, філософів і ще кількох спеціальностей.

   19. Список літератури вибудовується за алфавітом. Роботи на іноземних мовах, якщо такі є, в навчальній роботі зазвичай йдуть після українськомовних.

  20. Оформлення списку використаної літератури - відповідно до Держстандарту, тобто згідно з правилами бібліографічного оформлення джерел.

Допускається два варіанти оформлення: з тире між областями бібліографічного опису і без нього. Число сторінок в роботі може опускатися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Корисна інформація для наших постійних клієнтів
Замовити дипломну роботу в Луцьку
Купити або замовити реферат в нас не складе ніяких труднощів!
Купити або замовити контрольну роботу в Луцьку можна швидко і недорого!
Магістерська робота: Передумови і чинники розвитку рекреаційного господарства Єврорегіону “Буг"
Курсова "Порівняльний аналіз вирішення етнічних конфліктів Росії та Бельгії"
ДИПЛОМ НА ЗАМОВЛЕННЯ
КОНТРОЛЬНІ НА ЗАМОВЛЕННЯ
Наукова стаття
22 поради вступникам до ВНЗ і першокурсникам
Як побороти страх перед іспитом?
Що таке конспект, або Про те, як позбавитися від безкінечного зазубрювання
Велике "переселення народів» або що треба знати про заселення в гуртожиток?
Навчання і підробіток. Як поєднати непоєднуване?

2 коментарі:

Сервис звонка с сайта RedConnect