Дипломні посилання: навіщо в науковій роботі потрібні виноски?

 посилання в дипломі

Курсові, реферати, доповіді та інші псевдонаукові роботи - вічна проблема  всіх студентів. Написати роботу - ще півбіди, набагато важче його оформити за всіма академічним правилам. Яким шрифтом писати, скільки міліметрів повинен складати відступ і інші формальності залишимо сьогодні за дужками оповідання. Поговоримо про більш нагальну проблему - про посилання.

Про посилання, які повинні в обов'язковому порядку бути присутніми на кожній (або майже на кожній) сторінці вашої дипломної роботи. Хоча б теоретичної її частини. 

Корінь проблеми


Основна біда в тому, що студенти просто не розуміють, навіщо мучити себе цьою копіткою і, загалом, нікому не потрібною працею. Не буде ж викладач насправді шукати книгу Василевської 1967 року видання, відраховувати там 37-ую сторінку і прискіпливо перевіряти, чи правильно дипломник процитував судження великого лінгвіста.

Ні, безумовно, не буде. Однак якщо на кегль і міжрядковий інтервал, за великим рахунком, всім начхати, крім зовсім уже безсердечних викладачів (принаймні, поки ви не пишете кандидатську або докторську), то посилання - це важливо.

І ось чому:

1. Плагіат. Саме цим непривабливим і, прямо скажемо, ганебним словом називається студентська робота без посилань. А що, стосовно базових принципів, на яких ви будуєте свої подальші міркування, ви самі придумали? Чи не Василевська у своїй праці підказала? Ви підтверджуєте свої новаторські думки прикладами, породженими суцільно буйною фантазією? Навряд чи. І це, зауважте, ми припускаємо, що щось новаторське в дипломі в принципі є. У той час як в 90% випадків теоретична частина кваліфікаційної роботи - це просто переспів прописних істин, і все ж там мають бути посилання на посиланні.

2. Дослідження. Передбачається, що в дипломній роботі студент проводить аналіз вчених попередників і подає нове слово в досліджуваній дисципліни. Для цього треба показати, що ви хоча б читали праці класиків. Вже як там вам вдасться їх інтерпретувати і застосувати - справа десята, важливо отримати необхідний мінімум знань. З голим списком літератури в кінці ви нікому нічого не доведете - копіпастом всі володіють досконало. Ось реальні прямі або приховані цитати - це так, це вже покаже викладачеві, що ви здатний (або, як мінімум, старанний) студент.

А що, якщо знехтувати?


Що буде, якщо принципово знехтувати цим елементом оформлення?

У гіршому випадку - виключення за плагіат. Так-так, за правилами цей невеликий проступок повинен каратися саме так. На щастя, до цього рідко доходить. Якщо вам зустрінеться принциповий науковий керівник, він просто не допустить вас до захисту, і ви залишитеся на другий рік. Викладач-пофігіст пропустить роботу, як є, але рецензент не пропустить, і вище трояка ви все одно не отримаєте.

Ну і найпоширеніший сценарій - вам доведеться болісно і копітко вишукувати всі використані в дипломі праці, виокремлювати цитати, знаходити згадки імен, чужих робіт, алюзії та ремінісценції - і проставляти, проставляти, проставляти, чорт забирай, до кривавих мозолів на пальцях ці кляті посилання. Задоволення, прямо скажемо, нижче середнього. Історія знала випадки, коли ця процедура займала більше часу, ніж написання самого диплома. Воно вам треба?


Винятки


Є щасливчики, які можуть тільки глумливо сміятися над своїми товаришами по студентському братству, тому що самі-то вони позбавлені потреби в посиланнях.

- Представники творчих професій. Вони в якості дипломної роботи зазвичай ставлять спектакль, танцюють, співають, знімають фільм або представляють інший проект, який не має нічого спільного з паперовим текстом.

- Генії, які дійсно не ґрунтуються ні на чиїх дослідженнях, а пишуть теоретичну частину самі, з нуля, заново виводячи вже відомі закони природи і попутно відкриваючи дюжину нових.

Раціональні люди, яким пишуть диплом на замовлення на сайті КУРСОВА24 - профі навряд чи забудуть про таку важливу деталь. Втім, зайвий раз нагадати своєму виконавцеві все одно не зашкодить - шишки-то полетять на замовника.

Ця історія не про вас? Тоді - обкладіться книгами (або заздалегідь знайдіть їх електронні копії), і не забувайте проставляти виноску кожен раз, як наводите цитату або просто використовуєте не свої умовиводи. І удачі вам на захисті.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Сервис звонка с сайта RedConnect