Типи дипломних досліджень

типи дипломів

Для того, щоб успішно написати і захистити дипломну роботу, потрібно представляти, що саме ви пишете. «Диплом, звичайно!» - Обурено відповість студент. Так, диплом, але ось який? Теоретичний? Емпіричний? Змішаний? А якщо теоретичний - то історичний, описовий або методологічний?

Навіщо потрібно знати, який тип диплома ви пишете


Якщо студент не уявляє, який тип дипломної роботи потрібно писати на його кафедрі, з ним можуть трапитися всякі неприємні історії. Наприклад, приніс диплом викладача - начебто все, як годиться: і оформлення ідеальне, і тема розкрита глибоко, і висновки розумні. А викладач розгортає на 180 градусів: мовляв, голубчику, а не пішли б ви написати експериментальну частину дослідження? А теоретичну частину, настільки чудесним чином розписану, потрудіться скоротити раз в три, щоб не роздувати обсяг.

Або, скажімо, попросив студент улюблену кузину написати диплом. По дружбі або за якусь винагороду (ви ж розумієте, що родичам не особливо-то хочеться витратити кілька тижнів на ваші навчальні проблеми?) Кузина написала дипломну роботу. А викладач єхидно посміхається: «Ну, голубе, як же це ви так накосячили? На нашому факультеті зроду емпіричних розділів не писали! Якого дідька ви провели анкетування на тему ставлення робітників металургійного завода до Іммануїла Канта, а потім ще й порівняли зі ставленням офісних працівників до цього мислителя?».

А справа вся в тому, що кузина закінчила факультет психології, і без анкетування написання диплома собі не уявляє.

Взагалі, такі випадки - рідкість, оскільки ще на етапі написання курсових, гортання методички та складання плану дипломної роботи студент дізнається, який саме тип диплома буде писати (навіть якщо не знає, як цей тип називається). І план на чорновику відображає специфіку типу дипломної роботи. Проте, на кожному факультеті кожен рік є пара-трійка студентів, які проспали все і вся, і дивують такими ляпами, які стають легендарними.

На наш погляд, розуміння того, який тип у вас дипломна робота, необхідно як мінімум з трьох причин:

1) для складання плану дипломної роботи, що відповідає вимогам кафедри;

2) для підбору методів дослідження, тобто для вибору методологічної бази;

3) для того, щоб отримати те, що потрібно, якщо вирішили ви замовити диплом у нас (рекомендуємо вже на етапі оформлення замовлення відзначити, який тип дипломної роботи вам необхідний - адже ми зазвичай спеціалізуємося не тільки на навчальних дисциплінах, але і на різних типах проведених досліджень).

Класифікація типів дипломних досліджень


Основна класифікація виділяє наступні види дипломних робіт:

1. Теоретичне дослідження. Це робота, яка заснована на критичному аналізі наукових джерел (літератури). Цей аналіз виступає базою для власних теоретичних положень автора дипломної роботи. Автор вносить свій вклад в теорію розглянутої проблеми, можливо - демонструє оригінальну точку зору, нове бачення теми.

2. Емпіричне дослідження. Цей вид дипломних робіт грунтується на обробці та інтерпретації матеріалів емпіричного дослідження, проведеного особисто автором. Він повинен провести реальне дослідження і використовувати отримані факти для того, щоб підтвердити висунуту у вступу гіпотезу.

3. Змішане дослідження. Це робота, яка об'єднує теоретичний і емпіричний підхід. Такі дипломні дослідження чітко діляться на дві частини - теоретичне та емпіричне дослідження. Це, мабуть, найпоширеніший тип дипломів, оскільки дозволяє автору продемонструвати вміння працювати з комплексом наукових джерел і проводити особисті емпіричні дослідження.

4. Проект. Являє собою практичну розробку, призначену для безпосереднього впровадження в практику. Зазвичай дипломні проекти захищають архітектори, інженери. Основну частину проекту в цьому випадку представляють креслення. Але можуть бути і проекти, створені студентами інших спеціальностей. Наприклад, майбутні психологи можуть захищати проекти тренінгових, діагностичних або корекційних методик.

Проекти іноді відносять до емпіричним дипломних робіт, оскільки, в залежності від дисципліни, це може бути розвиток теоретичної ідеї в практичному напрямку. Деякі методології вважають, що проект краще виділяти в окремий вид дипломних робіт з огляду на високий рівень практичної значущості.

Крім того, з проектно-емпіричного напряму виділяються підвиди: експериментальні, досвідні і ін. дослідження. До числа проектно-практичних робіт також можна віднести спеціальне предметне дослідження, що припускає рішення конкретної математичної задачі (досить трудомісткої, щоб присвятити цій роботі цілий диплом) або створення фізичної, математичної, астрономічної моделі.

Теоретичні дослідження, в свою чергу, діляться на три типи:

1. Історичні (мається на увазі не віднесення роботи до історії як наукової дисципліни, а її характер). Це роботи, присвячені вивченню досвіду відомих діячів науки, вивчення історії та тенденцій науки і освіти, а також порівняння наукових методів і положень, що існували в різні епохи. Дуже часто цей тип дослідження використовується при написанні вступу або спеціального пункту теоретичного розділу диплома, але і весь диплом теж може бути присвячений розкриттю цього питання.

2. Описові (описово-аналітичні). Це дослідження, які передбачають опис невивчених документальних даних, розкриття теми на основі нових або хоча б по-новому інтерпретованих фактів. Строго кажучи, чисто описових дипломних досліджень практично не буває, так як від дипломника потрібно демонстрація здатності робити узагальнення і висновки. Тому частка аналітики в описовому дослідженні присутня, навіть якщо воно присвячене опису невідомих досі фактів. Ці факти мало описати, потрібно ще й проаналізувати їх достовірність - як мінімум, а краще - вивести на підставі описаних фактів серйозні узагальнення.

3. Методологічні. Це роботи, присвячені вивченню і порівнянню різних методів дослідження, а головне - розробці нових методологічних підходів. Це досить складний тип роботи, який вимагає не тільки глибокого знання предмета, а й здатності бачити методологічні основи науки.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Сервис звонка с сайта RedConnect