Як вибрати тему дипломної роботи?

 тема диплома

У число споконвічних скарг людства ( «Всі чоловіки козли», «Всі баби стерви» ...) входить і студентська «Ну що можна написати на цю тему!». Мається на увазі, що бідоласі випала найскладніша, нудна, непідйомна тема дипломної роботи, яку тільки можна уявити. І матеріалу не вистачає, і взагалі ... Кошмар, а не тема!

Питання: а що ти почав по ній писати? Тільки не треба говорити, що науковий керівник погрожував розстрілом через повішення. У ультимативному порядку теми дипломних робіт роздають або інертним, або дуже нелюбивим студентам. Адекватний студент у виборі теми дипломної роботи бере участь нарівні з викладачем.

Правда, бувають ситуації, коли неадекватний науковий керівник. Але хто вас змушує писати диплом у тирана-диктатора? Наукового керівника треба вибирати з розумом. Адже від того, якого ви препода виберете, з ким ви почнете писати курсові та вийдете на диплом - залежить і вибір теми дипломної роботи:
  • по-перше, тема повинна відповідати колу наукових інтересів викладача;
  • по-друге, у вас повинен бути налагоджений контакт з науковим керівником, що дозволяє обговорювати теми і висловлювати свої переваги;
  • по-третє, ваші успіхи в написанні курсових повинні бути пристойними, щоб викладач прислухався до вашої думки (яка думка може бути у двієчника, який сяк-так здавав курсові в додаткову сесію?);
  • по-четверте, сам керівник повинен вітати активність студента.

Так що якщо вам не все одно, на яку тему писати диплом - почніть свій шлях до захисту з правильного вибору наукового керівника.

Крім психологічного портрета викладача, дуже важливо враховувати і кафедру, на якій він викладає, і наукову проблематику, на якій спеціалізується. Викладач може бути золотою людиною, але працювати над нудними темами, на ваш погляд, в рамках яких і роздає дипломних робіт. Як думаєте, з великим ентузіазмом ви в цьому випадку будете працювати над дипломом?

Нагадаємо, що оптимальний варіант виходу на диплом - це послідовне написання у вашого наукового керівника кількох курсових (про що ми говорили в статті «Коли почати написання диплома?»). У цьому випадку вектор ваших наукових інтересів уже заданий, залишилося конкретизувати тему дипломної роботи.

Яким чином відбувається вибір та затвердження теми диплома?


Орієнтовні переліки тем дипломів затверджуються кафедрою - відповідно до профільного напрямку роботи викладачів, а також з урахуванням наукової та практичної значущості тем. Оскільки в складанні списку тем беруть участь і викладачі, зазвичай враховується проблематика курсових робіт їх підопічних. У більшості випадків список тем приблизний, і десь до кінця першого семестру п'ятого курсу, до остаточного затвердження, можна вносити зміни. У ряді випадків допускається корекція формулювання теми дипломної роботи і в процесі роботи (наприклад, якщо викладачеві стає ясно, що матеріалів мало і тему не витягнути).

Таким чином, вибір теми дослідження, з одного боку, обмежений певними рамками, а з іншого - передбачає можливість активної участі студента.

Можна виділити кілька стратегій вибору теми:

1. Тема дипломної роботи стає природним продовженням тем курсових. Дипломна робота є узагальненням або конкретизацією проблем, які студент розробляв кілька років. Студент ще до п'ятого курсу розуміє, на яку тему буде писати диплом.
2 Студент сам пропонує тему диплома. Цей варіант не суперечить першій стратегії, так як в процесі роботи над курсовими перед студентом розкриваються різні грані наукової проблеми. Тема дипломного дослідження повинна бути конкретною, досить вузькою, тому майже завжди є можливість самостійно вибрати грань, на якій буде загострено увагу при написанні диплома.
3. Студент особливо не морочитися і бере те, що дають. Дивиться на список запропонованих тем (зазвичай вони стикаються з темами курсових, але не завжди). Тикає в ту, що здається більш-менш пристойною. Так часто роблять учні, які планують замовити дипломну роботу на КУРСОВА24 (яка різниця, яку тему краще вибрати для диплома - не мені ж з нею розбиратися!).
4. Викладач сам вибирає тему дипломної роботи. Це буває в тих випадках, коли науковий керівник по природі тиран або студент за своєю природою - бовдур.

Як самостійно вибрати тему диплома?


Отже, ви плануєте самостійно визначитися з темою дослідження, а ваш науковий керівник не має заперечень. Як вибрати тему для диплома, щоб а) обгрунтувати її перед керівником і кафедрою; б) потім не пошкодувати?

Використовуйте такі прийоми:

1. Вибирайте тему, близьку до вже проведених досліджень. Враховуйте вже наявний у вас матеріал, отриманий під час роботи над курсовими та практичними.
2. Проаналізуйте стан джерел по даній тематиці, оцініть складність майбутніх практичних досліджень. Прикиньте на око, чи достатньо матеріалів і чи не виникнуть складнощів при здійсненні практичних заходів. Якщо на вашій кафедрі при написанні диплома вимагають використовувати літературу на іноземних мовах, промоніторте її доступність до затвердження теми, так як навряд чи вам випишуть путівку в Бібліотеку Конгресу.
3. Щоб написання диплома стало захоплюючим заняттям, визначте найцікавіші для вас моменти в тематиці, по якій ви будете працювати. Саме на цих моментах і загострюйте свою увагу, конкретизуючи тему диплома.
4. Вивчаючи як історію дослідження теми, так і актуальні аналітичні огляди, постарайтеся знайти гостру проблему, неперевірену гіпотезу в рамках науково-практичного вектора, який цікавить вас. Це дозволить успішно обґрунтувати актуальність теми. Та й писати диплом буде цікавіше.
5. Проконсультуйтеся з викладачем, вислухайте його думку щодо актуальності тих чи інших питань, які можна підняти в рамках окресленої тематики.

Виконавши цю роботу, накидайте кілька варіантів тем. А потім проаналізуйте кожну - чи підходить вона для дипломного дослідження?

Аналіз і обґрунтування обраної теми диплома


Оскільки диплом є підсумковою роботою студента і носить науково-дослідний характер (рекомендуємо прочитати статтю «Чим диплом відрізняється від курсової»), тема повинна відповідати ряду умов:

- Відповідати завданням підготовки по вашій спеціальності;
- Вписуватися в напрямок роботи кафедри, в проблематику досліджень, які ведуться на ній;
- Враховувати актуальні проблеми сучасної науки;
- Мати практичну значимість.

Обгрунтування актуальності теми дипломного дослідження - обов'язкова частина вступу. Але задуматися над обґрунтуванням теми потрібно ще в момент її вибору. Буде дуже прикро, написавши диплом практично цілком і взявшись за вступ, з'ясувати, що актуальність теми вельми сумнівна. Тому ретельно продумайте, чи зможете ви обгрунтувати теоретичну і практичну значимість вашої роботи?

Не забувайте і про те, що тема повинна бути вузькою, а не всеохоплюючої. Ви ж не на монографію розмахнулися! Наприклад, «Історія правління Петра I» ніяк не може вважатися темою дипломної роботи, на відміну від, скажімо, «Теорії меркантилізму в практиці економічних перетворень петровської епохи».

У той же час надмірна вузькість теми, підходяща для статті в науковому журналі, не дозволить вам повноцінно, без води, написати роботу заданого обсягу. Так що доведеться балансувати, вибираючи золоту середину!

Якщо всі умови дотримані, прямуйте до наукового керівника зі своїми ідеями і пропозиціями. Краще показати викладачеві кілька варіантів і обговорити кожен з них. При цьому не соромтеся висловлювати свою думку і відстоювати найцікавіший для вас варіант. Зрештою, мова йде про вашу дипломній роботі! Вам же не все одно, на яку тему її писати?


Якщо ви плануєте замовити диплом у нас ...


Теоретично, в цьому випадку можна сказати: «А мені глибоко по барабану, яка там тема!». Оформив замовлення - отримав диплом. Але краще все-таки підійти до вибору теми свідомо. Щоб отримати на нашому сайті максимально якісну дипломну роботу, рекомендуємо:
  • Замовляти диплом у того ж автора, який успішно писав вам курсові - він вже розбирається в проблемі.
  • Дозволити нам вибрати тему дипломної роботи.
  • Принести викладачеві варіанти тем і їх обґрунтування, отримані від нас.

Які плюшки ви отримаєте:
  • Ми будемо писати якісну роботу по нормальній темі, а не матюкатися в процесі написання: «Ну який дурень дав цю тему і який дурень її взяв?!».
  • Ви зможете заощадити на вартості дипломної роботи (чим «страшніша» тема, тим вищою буде ціна).
  • Ваш науковий керівник з перших днів підготовки диплома побачить вашу зацікавленість і буде ставитися до вас доброзичливо.
  • Ви відразу зрозумієте тематику свого дипломного дослідження і будете розуміти, про що там мова, в чому полягає актуальність роботи і навіщо ви (як вважає викладач) її пишете.

Навіть якщо ви замовляєте диплом роботу в нас, не відкладайте близьке знайомство з темою до захисту!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Сервис звонка с сайта RedConnect