Як написати вступ до дипломної роботи? (Приклад написання вступу про чарівні палички з карпатської берези)

 вступ до диплома

Студенти діляться на дві частини: одні вважають, що написати вступ до диплому - простіше простого, інші - що легше злітати на Марс. Других, як ви розумієте, більше. Мета, завдання, гіпотеза, актуальність, предмет, об'єкт, наукова новизна - збожеволіти можна! Багато дипломники навіть впевнені, що простіше написати всю основну частину дипломної роботи, ніж один вступ.

За обсягом вступ - приблизно 10% від дипломного дослідження, а скільки мороки ... Не дивно, що деякі студенти, які самостійно написали майже весь диплом, хочуть замовити вступ до диплома на КУРСОВ24.

У чому головні труднощі самостійного написання цього структурного елементу дипломної роботи?
  • Потрібно суворого слідувати правилам написання вступу. Кожен блок регламентований. Крок вліво, крок вправо - доробка або недопуск до захисту.
  • Треба розібратися в тому, чим предмет відрізняється від об'єкта, мета від завдань і т. д., Не заплутатися в термінології.
  • Списати з підручника, монографії або чиєїсь статті вступ не вийде, все сам, своїми мізками.

Як же пишуть вступ для дипломної роботи ті студенти, що не бачать в цій справі ніякої складності? Вони що, знають якийсь секрет?

Так, знають. Насправді, якщо добре розібратися в правилах написання вступу, стає ясно: немає тут нічого надскладного.

"Весь вступ пишеться за одним шаблоном (з деякими варіаціями, залежними від спеціальності, факультету, кафедри). Взявши один вступ дипломної роботи за зразок, можна успішно написати сотню. Професійні автори шльопають вступи просто на автоматі."

Ну що, давайте розбиратися, як писати вступ до дипломній роботі!

Головний принцип: спочатку основна частина, потім вступ


Хоча вступ є першим елементом дипломного дослідження, починати написання роботи з нього не варто. В процесі написання диплома багато що може змінитися, навіть формулювання теми може бути змінено. Це означає, що вступ теж доведеться переписувати, так як він має відповідати основній частині, а не бовтатися сфероїдом у вакуумі.

Приклад: Ви почали писати про чарівні палички з осики, але в процесі збору матеріалів зрозуміли, що "все пропало". Матеріалів мало, писати нема про що. Поплакались науковому керівнику, і ви отримали дозвіл писати про чарівні палички з карпатської берези.

Якщо тип дипломної роботи передбачає написання практичного розділу, у вступі повинна бути сформульована гіпотеза, з якої ви підходите до емпіричного дослідження. Але при написанні практичної частини ви можете отримати висновки, які спростовують гіпотезу. І що, вся робота нанівець? У висновку-то не можна написати - мовляв, наша гіпотеза не підтвердилася, але нічого, негативний результат теж результат! З таким «висновком» вас далі передзахисту не пустять.

Приклад: Ви висунули гіпотезу, що використання чарівних паличок з карпатської берези вдвічі ефективніше, ніж застосування чарівних паличок з іншої деревини. Але емпіричне дослідження з тріском розбило вашу гіпотезу: чарівні палички з червоного дерева, палісандра і мербау працюють так само. Блін, що робити?! Переформулюємо гіпотезу: використання чарівних паличок з карпатської берези не менш ефективне, ніж застосування паличок з іншої деревини. Звучить не так красиво, але цілком підходить для диплома.

Тому гіпотезу розумні студенти (при повному схвалення викладача) формулюють вже після того, як отримані результати емпіричного дослідження.

Трошки нечесно? Зате результативно!

Зміст і структура вступу до дипломної роботи


Структура вступу строго регламентована і безпосередньо випливає зі змісту, який теж підпорядкований стандартам.

Зміст вступу до дипломної роботи повинен включати:

1. Формулювання основної проблеми, яка випливає з теми дипломної роботи.
2. Обгрунтування вибору теми дипломної роботи. У цьому пункті необхідно пояснити актуальність обраної вами теми, її значення для науки і практики.
3. Характеристика ступеня вивченості проблеми. На деяких спеціальностях досить пари абзаців з висновком про недостатню вивченість теми, але ряд спеціальностей (наприклад, історія, філософія) припускають багатосторінковий огляд джерел і праць попередників. Що потрібно на вашій кафедрі, можна (і потрібно) довідатися з методички.
4. Визначити предмет дипломного дослідження.
5. Визначити об'єкт дипломного дослідження.
* На деяких спеціальностях пункти 4 - 5 не потрібні. Знову-таки, звіряйтеся з методичкою.
6. Сформулювати гіпотезу дипломного дослідження.
7. Поставити мету написання дипломної роботи.
8. Перерахувати завдання, які стоять перед вами.
9. Представити основні методи, які ви будете використовувати в своєму дослідженні.

З огляду на вимоги до змісту, які регламентують, як писати вступ до дипломної роботи, приклад структури вступу виглядає так:

1. Проблема.
2. Актуальність.
3. Ступінь вивченості.
4. (Опціонально). Аналіз джерел первинної інформації та наукової літератури.
5. Предмет.
6. Об'єкт.
7. Гіпотеза.
8. Мета.
9. Завдання.
10. Методи дослідження.

Методичні вказівки конкретного факультету або кафедри можуть вносити незначні коректури в цей шаблон. Деякі пункти можуть випадати, окремі блоки можуть мінятися місцями. Але загалом вступ, як конструктор «Лего», збирається із структурних блоків-цеглинок.

І неважливо, про чарівні палички ви пишете або про нову методику бонусного преміювання працівників сфери гостинності.

А тепер давайте зупинимося детальніше на структурних елементах. Бо, як показує практика, студенти часто впадають в ступор і навіть коматоз, намагаючись довести актуальність дослідження і розібратися у відмінностях між об'єктом і предметом, цілями і завданнями.

Актуальність теми дослідження


Щоб обгрунтувати вибір теми, потрібно довести її актуальність. «Та взяв, шо дали» або «Тому що тема сподобалася» - це, як ви розумієте, не обґрунтування.

"Лайфхак для тих, хто доводить актуальність дипломної роботи. Найпростіший спосіб сформулювати обгрунтування - відповісти на питання: чому цю проблему потрібно вивчати?"

Якщо ваш диплом складається з теоретичної та емпіричної частини, буде потрібно виконати два етапи:

1. Обгрунтувати наукову актуальність теми. Приклад: показати, що властивості чарівних паличок з карпатської берези недостатні вивчені вашими попередниками.
2. Обгрунтувати практичну актуальність. Приклад: вказати на відсутність широкої практики застосування сучасними магами чарівних паличок з карпатської берези.

Ви будете мегакруті, якщо зможете впихнути трохи суспільно-політичної актуальності. Наприклад, в розглянутому прикладі можна вказати на актуальність впровадження в магічну практику чарівних паличок з карпатської берези в світлі майбутніх тенденцій розвитку імпортозаміщення.

Щоб видати якісне обгрунтування актуальності досліджуваної проблеми, дотримуйтесь цього алгоритму:

  • Проаналізуйте ступінь розробленості проблеми в теорії, вкажіть на недостатньо вивчені аспекти.
  • Продемонструйте значимість виділеної проблеми, обґрунтуйте необхідність її вирішення для практики.
  • Якщо дане питання вже отримало практичну реалізацію, вкажіть на наявні недоліки, які слід усунути.

Аналіз літератури


До обгрунтування актуальності теми входить аналіз наукової літератури, використаної при написанні диплома. Наскільки об'ємним повинен бути цей аналіз - залежить від типу дослідження, спеціальності, вимог кафедри. На деяких спеціальностях досить в 1-2 абзацах згадати, що попередники зробили те-то і те-то, але цього явно недостатньо (або, як варіант, в світлі нових методологічних віянь потрібно докорінно переглянути підходи до вирішення проблеми).

Але на деяких факультетах потрібно детально ознайомитися з праць попередників. Іноді до цього додається аналіз джерел первинної інформації. У цьому випадку аналіз вивчених матеріалів може зайняти 3-5 листків і більш. При цьому дуже важливо дотримуватися послідовність розгляду матеріалів:
  • При детальному аналізі виділяються типи матеріалів (окремо розглядаються джерела (виділяючи їх типи), окремо - наукові дослідження).
  • При аналізі всередині блоків зазвичай використовується хронологічний принцип.

Проблема, предмет, об'єкт


Щоб не плутатися в цих термінах, рекомендуємо будувати формулювання, відповідаючи на питання:

Проблема: Що саме ми вивчаємо в процесі написання дипломної роботи з того, що не було вивчено попередниками?

Проблема - це біла пляма на карті. Приклад: Впровадження в магічну практику чарівних паличок з карпатської берези гальмується через недостатню вивченість їх властивостей.

Об'єкт дослідження: Що саме розглядається?

Об'єкт - це поле дослідження. Приклад: Чарівні палички як категорія магічних предметів.

Предмет дослідження: Яку саме сторону об'єкта ми розглядаємо?

Як сторони розуміються елементи об'єкта, нові властивості, функції, відносини. Приклад: Чарівні палички з карпатської берези. Саме з карельської!

Виділення предмета і об'єкта задають межі дослідження. Образно кажучи, за принципом «мене цікавлять тільки миші, їх вартість і де придбати». А все інше - не цікавить.

У прикладі написання вступу для диплома, проблемою якого є впровадження в магічну практику чарівних паличок з карпатської берези, об'єкт і предмет задають такі межі дослідження:
  • По-перше, ми вивчаємо тільки чарівні палички, а не чарівні чотки, скатертини-самобранки і килими-літаки. Золоті рибки також не входять до поле нашого дослідження.
  • По-друге, нас не цікавлять чарівні палички з осики, клена, дуба та ясена. І ми про них не пишемо, навіть якщо дуже хочеться написати!
У статті «12 помилок при написанні теоретичної частини» ми говорили про те, що однією з серйозних проблем є відхилення від теми роботи. Так ось, щоб не відхилятися від неї, тримайте перед очима предмет і об'єкт дослідження.

- Стоп! - Скаже уважний студент. - Ви ж казали, що писати вступ треба після того, як буде готова основна частина?

Правильно. Але ви можете написати чорновик: предмет, об'єкт, гіпотеза, мета, завдання. Щоб приблизно представляти, про що пишете, і не виходити за окреслені межі. При необхідності цей чорновик можна коригувати.

Вище ми наводили приклад: почали писати про чарівні палички з осики, передумали. Предмет дослідження змінився. А ось об'єкт залишився той же.

Гіпотеза


Гіпотеза - це ймовірне рішення проблеми, що вимагає теоретичного обґрунтування і/або емпіричного підтвердження.

Приклад гіпотези ми приводили вище. І про те, чому начисто її формулюють вже після написання основної частини - теж. Якщо чесно, до проведення емпіричного дослідження ми були абсолютно не в курсах, краще вони працюють, ніж палички з іншої деревини, або гірше. Провели дослідження - з'ясували. І це ще добре, хоч ефективність на тому ж рівні. А ось якби з'ясувалося, що вони працюють гірше? Тут варіанти два. Або змінювати не тільки гіпотезу, але і тему роботи ( «Неефективність впровадження в магічну практику чарівних паличок з карпатської берези»), або проводити додаткові дослідження і з'ясовувати, чи є у цих паличок якісь інші достоїнства. Може, вони дешевші? Або при роботі видають гучний тріск і лосів розполохують? В цьому випадку проводимо додаткові дослідження, переписуємо практичний розділ і заново формулюємо гіпотезу.

Найголовніше - гіпотезу треба довести! Якщо не довели - не захистили диплом.


Цілі і завдання


У вступі обов'язково потрібно чітко сформулювати мету і завдання. У багатьох студентів виникає плутанина між цими поняттями. Давайте розберемося, в чому різниця.

Мета: Який результат ви хочете отримати?

Приклад: Довести доцільність впровадження в магічну практику чарівних паличок з карпатської берези.

Завдання: Що потрібно зробити, щоб досягти поставленої мети?

Тут потрібно сформулювати 3-4 завдання, послідовне вирішення яких приведе нас до потрібного результату. Як правило, ці завдання зводяться до вивчення теоретичних аспектів проблеми і проведення емпіричного дослідження.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Сервис звонка с сайта RedConnect