Як написати рецензію на дипломну роботу

 рецензія диплома


Рецензія - короткий аналіз дипломної роботи, в якому відображена її актуальність, особливості, переваги, недоліки. У рецензії оцінюється ваша робота. Важливо, щоб вона була позитивною і, разом з тим, об'єктивною. Члени комісії повинні повірити в те, що її писала людина, що не має з вами або вашим науковим керівником нічого спільного.

Хто пише рецензію на дипломну роботу?


Рецензію пише рецензент.

В ідеалі це має бути людина, яка має диплом за вашою спеціальністю (а краще - науковий ступінь). Він не повинен працювати на одній кафедрі з вашим науковим керівником.

Як знайти рецензента?


Все просто. Якщо ви пишете дипломну роботу на основі дослідження, яке проводили на будь-якому підприємстві, рецензію може скласти керівник організації. Можна скористатися допомогою старшого менеджера або помічника (заступника) керівника. Якщо ви писали дипломну роботу на основі чиїхось наукових праць, дослідження художнього твору, ЗМІ або інших джерел інформації, до яких є вільний доступ, знайти рецензента буде складніше. В цьому випадку можна звернутися до представника компанії, в якій ви проходили практику під час навчання. В крайньому випадку, до свого наукового керівника - лояльний викладач обов'язково допоможе з пошуком фахівця.

Важливо!


Як правило, потенційні рецензенти не горять бажанням читати роботи студентів і робити детальний аналіз. Не сподівайтеся на розгорнуту і хорошу рецензію. У кращому випадку рецензент погодиться залишити свій підпис. Саме він зазвичай і потрібен.

Вам залишиться самостійно написати або замовити рецензію і надати її фахівцеві. Він залишить свій підпис, і проблема буде вирішена.

Сказати простіше, ніж зробити. Написання рецензії на дипломну роботу - справа складна. Тим більше, якщо цим займаєтеся ви. З одного боку, хто знає переваги і недоліки роботи краще її автора? З іншого, складанням рецензій студенти зазвичай не займаються, і робота ця - в новинку для більшості випускників. Та й змінити стиль викладу так, щоб комісія не запідозрила підробку, не завжди може навіть досвідчений автор.

Втім, кого ми обманюємо. Самостійне написання рецензії на дипломну роботу - річ поширена, і в багатьох вузах на авторство не звертають уваги. Неважливо, хто її написав, важливіше, хто підписав.

Як правильно написати рецензію на дипломну роботу?


Простіше і дешевше всього написати рецензію на дипломну роботу самостійно і принести на оцінку рецензента. Той поставить підпис і, при необхідності, завірить у відділі кадрів. Важливо, щоб рецензія:

- Була витримана в іншому стилі (втім, це спірне питання);
- Відповідала вимогам до оформлення і мала чітку структуру;
- Містила в собі повноцінний аналіз дипломної роботи.

Рецензія - це не відгук і не есе, і писати її у вільній формі точно не варто. Саме з форми ми почнемо.

Оформлення рецензії на дипломну роботу


Отже, вам необхідно написати 1-2 сторінки тексту шрифтом Times New Roman (14 pt) з полуторним міжрядковим інтервалом. Вийде близько 2000-3000 знаків без пробілів (можна перевірити статистикою Word, якщо вас цікавить обсяг).

Нагорі по центру напишіть «РЕЦЕНЗИЯ» (саме прописними буквами).

Далі з нового рядка пишемо, на що рецензія, назва дипломної роботи, хто її виконав. Наприклад, так:

На випускну кваліфікаційну роботу студента факультету ... спеціальності «...» Іванова Івана Івановича, виконану на тему: «...».

Далі йде текст самої рецензії, який умовно можна розділити на три частини:
  1. Вступ
  2. Основна частина
  3. Висновок

Потім залишаємо інформацію про рецензента. Так і пишемо:

Рецензент:

Доктор наук (головний директор ТОВ «...»)

__________ Петров П.П.

Перед прізвищем залишаємо місце під підпис.


Зміст рецензії на дипломну роботу


З оформленням немає нічого складного. Питання в іншому - як написати саму рецензію на дипломну роботу. Розберемо по пунктах.

1. Вступна частина

Великих вступів не потрібно. Дуже коротко, в одній-двох фразах, опишіть, чому саме актуальна робота для тієї галузі знань або сфери діяльності, якій присвячено дослідження. Це можна підглянути у вступу до самого диплому.

2. Основна частина

Тут міститься власне аналіз дипломної роботи. Починаємо з:

а) загальної оцінки - розповідаємо, чи логічний виклад, чи сумірні глави, чи є висновки в кожному розділі, чи достатньо багато додатків і ілюстрацій, чи дотриманий стиль;

б) оцінки кожного розділу:

   - В першому оцінюємо виклад - стиль, структуру, логічність, власне формулювання;
   - У другому відзначаємо якість і глибину аналізу зібраних матеріалів, логічність висновків;
 - У третьому аналізуємо практичну користь дослідження, відзначаємо, чим допомогли висновки і рекомендації автора в реальності (можна написати, що висновки, зроблені автором, були апробовані в компанії).

3. Висновок

Тут робимо загальну підсумкову оцінку, коротко описуючи переваги та недоліки роботи. В кінці ставимо оцінку (за п'ятибальною шкалою). наприклад:

Випускна кваліфікаційна робота Іванова Івана Івановича відповідає всім вимогам, допущена до захисту і заслуговує оцінки «...».

Оцінку можна виставити самостійно після об'єктивного аналізу. Якщо відчуваєте, що робота відверто не дотягує навіть до «добре», краще не ставити в рецензії «відмінно». З іншого боку, скромність не завжди прикрашає, і навіть якщо у вашій роботі є невеликі недоліки, поставте собі «відмінно». Це буде ще одним аргументом на користь реальної п'ятірки.

Про переваги і недоліки варто поговорити окремо. Описуючи переваги, намагайтеся конкретизувати. Наприклад, замість:

Кваліфікаційна робота має чітку структуру і корисна в даній сфері діяльності.

вкажіть, що:

У роботі представлена ​​докладна теоретична інформація, добре проведений аналіз, дані чіткі рекомендації: (тут можна перерахувати, які саме).

Загальних фраз варто уникати в будь-якому випадку.

Обов'язково перераховуємо недоліки. Постарайтеся об'єктивно підійти до оцінки роботи, але бути надмірно самокритичним в цьому випадку шкідливо. Можете вказати якісь дрібниці, які не вплинуть на оцінку серйозно. наприклад:

У роботі недостатньо графіків, є стильові похибки, в теоретичній частині не вистачає виносок на джерела інформації. Однак ці недоліки не роблять істотного впливу на якість роботи і висновки.

Стильові особливості рецензії на дипломну роботу


Про що писати, ви вже знаєте. Тепер - про те, як, власне, написати рецензію на дипломну роботу. Якого стилю варто дотримуватися, чого потрібно уникати, які помилки неприпустимі.

Підемо від зворотнього.

Рецензія не повинна бути:

1. Витриманою в розмовному, публіцистичному, офіційно-діловому стилі. Боронь вас боже використовувати мову художньої літератури. Забудьте про метафори і епітети. Ваш вибір - науковий стиль. Насправді, писати в ньому нескладно, якщо ви самостійно працювали над дипломом.
2. Неконкретною. Воду лити ми всі вміємо. Чого варті тільки вступу до наукових робіт! Але, як то кажуть, що дозволено Зевсу, не дозволено бику... Іменитим вченим прощають навіть біографічні ремарки. Якщо це доречно. Пробачать це і малодосвідченому студенту. А ось рецензенту - ні. На жаль. Пишіть конкретно і уникайте загальних фраз.
3. Занадто складне для читання. Науковий стиль не зобов'язує вас будувати громіздкі речення на половину сторінки, користуватися дієприслівниковими і дієприкметниковими зворотами через слово, навантажувати термінологією і каламутити воду іншими способами.
4. Пишіть просто. Так, вашу рецензію будуть читати люди, які звикли до наукового стилю і неймовірним синтаксичним конструкціям, але все ж .... Все ж і вони люди. І вони втомлюються після десятого захисту за день.

Якщо пишете за когось конкретного (наприклад, директора підприємства), використовуйте метод Станіславського. Уявіть себе директором, увійдіть в його шкуру, повірте в те, що він - це ви. І пишіть так, як писав би він. Можливо, без наукової термінології. Можливо, з вкрапленнями офіційно-ділового стилю. Пишіть так, як писав би він. Але не перестарайтеся: захист диплома - НЕ вступний іспит.

Чи варто замовляти рецензію на дипломну роботу?


Абсолютно неважливо, чи будете ви писати рецензію самостійно або делегуєте її нам. Від мук совісті в цьому випадку страждати ви точно не будете. Більш того, чужий погляд буде куди кориснішим вам і цікавішим для комісії.

Щоб отримати якісну рецензію, переконайтеся в кваліфікації виконавця і надайте йому саму дипломну роботу. Не бійтеся за унікальність роботи - професіонали не крадуть чужі дослідження. Бійтеся отримати «воду» замість рецензії. А її ви і отримаєте, якщо не надасте сам текст дослідження.




1 коментар:

Сервис звонка с сайта RedConnect