Чим диплом відрізняється від курсової?

чим дипломна робота відрізняється від курсової

Дипломна робота - підсумковий твір студента, що закінчує навчання у вищому навчальному закладі. Це самостійне дослідження, яке в ідеалі представляє собою навіть не навчальну роботу, а наукову. Написання диплома має продемонструвати здатність випускника збирати та аналізувати інформацію, проводити практичні дослідження, робити самостійні висновки.

Диплом - це і не десять рефератів і навіть не три курсові, зшитих ниткою. Від інших навчальних робіт диплом відрізняється не тільки кількісно (об'ємом), але і якісно (самостійним підходом, глибиною висновків).

Тому написання курсових і дипломних робіт має як загальні риси, так і відмінності. Для дипломної роботи характерний вищий рівень самостійності висновків, більш глибокий аналіз матеріалів. Більше значення має і практична сторона роботи.

Хоча студентам і рекомендують вибирати теми для курсову так, щоб вони ставали базисом для розділів дипломної роботи, не варто думати, що при такому підході на п'ятому курсі залишиться тільки скомпонувати вже написане. Курсові стануть напрацюваннями, основою для більш глибокого розкриття проблематики розділів і параграфів.

Якщо порівнювати курсові та дипломні роботи, з'ясовується цікава річ: у курсових більше схожості з рефератами, а у дипломної роботи - з дисертацією.

У курсової вищий рівень компіляції, тоді як дипломні та дисертаційні роботи припускають серйозний науковий підхід. Для дипломного дослідження, на відміну від курсової, дуже важлива теоретична і практична актуальність теми. Як і дисертант, дипломник повинен внести щось нове в науку, а на захисті довести новизну своєї роботи і цінність практичного внеску в розробку проблеми. Більш того: багато дипломних робіт, написані на «відмінно», вищі по науковому рівню, ніж деякі магістерські та навіть кандидатські дисертації.


Які вимоги пред'являються до дипломної роботи?



Виконання дипломного дослідження має продемонструвати, що студент:

- Здатний самостійно здійснювати пошуково-наукову діяльність;

- Володіє методами аналізу та синтезу (а також іншими сучасними методами дослідження), вміє систематизувати, аналізувати і узагальнювати теоретичний і практичний матеріал;

- Вміє знаходити інформацію з розроблюваної теми, використовуючи різні джерела;

- Знайомий з історією вивчення теми, проаналізував і узагальнив досвід попередників, глибоко занурився в досліджувану проблему, виявив її невивчені, маловивчені або спірні сторони;

- Навчився виконувати емпіричні дослідження, а також обробляти, систематизувати, аналізувати, інтерпретувати і узагальнювати отриманий матеріал (для факультетів, де потрібне проведення практичних досліджень при написанні дипломної роботи);

- Здатний пов'язувати теоретичні розробки з практикою;

- Має здатність робити аргументовані висновки на підставі вивчених теоретичних і проаналізованих емпіричних матеріалів;

- Бачить перспективи розвитку теми і вирішення поставленої проблеми, вносить практичні рекомендації, пропонує інноваційні шляхи розвитку на підставі зробленого дослідження;

- Може логічно і послідовно знайомити з результатами своєї роботи в письмовому вигляді, грамотно й аргументовано викладати свої думки, а також правильно оформляти дипломне дослідження згідноДСТУ.

Нехило так? Ну а що ви хотіли - все-таки диплом пишете.


Чому диплом важливий не тільки для вас, але і для викладача



Ще одна відмінність диплома від курсової полягає в тому, що ця робота важлива не тільки для вас, але і для викладача. Якщо ваша курсова робота цікава тільки вашому науковому керівнику (а часто і йому щось не особливо цікава), то захист диплома - це іспит і для вас, і для викладача. Більше того: навіть для всієї кафедри, оскільки в держкомісію входить «заїжджий інспектор», перед яким негоже вдарити в бруд обличчям.

Звичайно, ваш диплом від корки до корки буде читати тільки ваш науковий керівник і, швидше за все, рецензент (тут бувають варіанти, про що ми детальніше поговоримо в статті «Що таке рецензія на дипломну роботу?»). Решта викладачів диплом зможуть тільки погортати (і не дай вам Бог налажати з оформленням!). Але зате вони із задоволенням закидають вас питаннями, оцінять захисну промову і презентацію.

Дуже часто дипломна робота викликає палкі суперечки, ініційовані науковими та ідеологічними супротивниками вашого керівника. Часом на підставі диплома екзаменують та / або намагаються загнобити наукового керівника. Круті дипломники додають викладачеві бали «респекту». Високий рівень дипломних робіт підвищує рівень «респекту» всієї кафедри та факультету.

Загалом, якщо халява з курсовою може прокатати, то диплом потрібно писати якісно, ​​навіть якщо вас цілком влаштує і «трієчка». Тому що всяку лажу, щоб не ганьбити кафедру, взагалі не випускають за межі попереднього захисту.


Як знайти виконавця, який напише саме диплом, а не велику курсову?



Розуміти відмінність між курсовою та дипломом потрібно:

- Студенту, який сам пише свій диплом;
- Виконавця, який бере замовлення на подібні роботи;
- Студенту, який планує замовити написання диплома на Курсова24.

Так-так, розуміння цієї різниці необхідно і тому, хто не збирається надто вже перепрацьовувати на п'ятому курсі. Якщо ви плануєте звернутися із замовленням до виконавця, який надає допомогу в написанні курсових і дипломних робіт, вам потрібно переконатися в його здатності написати саме дипломне дослідження, а не величезний реферат. Буде зовсім незайвим поговорити з виконавцем, щоб з'ясувати, чи розуміє він різницю між курсовою та дипломом (а для цього самому потрібно цю різницю усвідомлювати). Якщо ж вам така співбесіда здається занадто складною, вибирайте виконавця за рекомендацією, відгуками, рейтингом.

До речі, ви можете давати виконавцям посилання на цю статтю, щоб не розписувати докладно в ТЗ базові вимоги до дипломної роботи. Професійний виконавець, звичайно, в курсі цих вимог за замовчуванням, але про всяк випадок нагадати про них буде незайвим.

І ще один важливий момент. Вартість написання диплома істотно відрізняється від ціни курсової, і ця різниця залежить не тільки від обсягу, як вважають деякі замовники. Написати три курсові в більшості випадків простіше, ніж один диплом (незважаючи на це, багато виконавців спеціалізуються саме на дипломах, воліючи надовго занурюватися в серйозний проект - але це вже справа смаку). Будьте обережні з демпінгом виконавців, що пропонують написати диплом «швидко, якісно і дешево». Професіонал тверезо оцінює масштаби роботи над дипломним дослідженням, розуміючи серйозність пропонованих вимог. А тому навряд чи погодиться працювати за три скоринки хліба.


Есе: правила написання
Про одну типовою помилку дипломних і курсових робіт
Види рефератів: Якими вони бувають?
Страхи випускників або як вступити до ВНЗ своєї мрії
Як підготуватися до іспиту за 1 день: Стратегія спринтера
Найпопулярніший психостимулятор - як він працює?
Як швидко підготуватися до іспиту: Стратегія стайєра
10 продуктів, які зроблять вас розумнішим
Студентські прикмети
Місія «Курсова». Скачати, купити, замовити або зробити самому?
Посвячта в студенти: традиції і звичаї
Як правильно реагувати на критику
Як вибрати вуз?

Немає коментарів:

Дописати коментар

Сервис звонка с сайта RedConnect