Що таке конспект, або Про те, як позбавитися від безкінечного зазубрювання

як написати конспект

П'ять лекцій в день - страшний сон студента, що не вміє конспектувати.

"Тобто, як? Ось же конспекти!" - Обуретеся ви і вкажете на стопку грубезних зошитів, від корки до корки заповнених рукописним текстом. Віримо. Ви старанно записували і вдосконалювали навик скоропису. Ось тільки в цьому немає сенсу. Дослівна фіксація лекції - ще не конспект.

Стенографія і конспектування


Щоб зрозуміти, що таке конспект, підемо від зворотного. Від самої головної помилки, яку часом допускають навіть старшокурсники. Багато хто плутає поняття «стенографія» і «конспект».

Стенография - це дослівна фіксація мови виступаючого. Навіть якщо ви скорочуєте окремі слова або використовуєте символи, щоб прискорити запис, ви стенографуєте. Такий спосіб збереження інформації має право на життя. Але він же володіє і масою недоліків:
  • Ви втомлюєтеся. Друга лекція за день - і ви вже не можете писати так швидко і красиво, як на першій. П'ята - і пальці майже кровоточать.
  • Ви не запам'ятовуєте матеріал. Ви пишете машинально, думаючи лише про те, як встигнути за лектором. Отже, не концентруєтеся на самій інформації і отримуєте результат у вигляді п'яти-десяти сторінок тексту, який ще доведеться прочитати і вивчити.
  • Вам складно читати «конспекти» в подальшому. Навіть ідеальний почерк зіпсує скоропис. Що говорити про незрозумілі скорочення? Після такого «конспектування» ви змушені витрачати час на те, щоб розібрати, що ви там понаписували.
  • Звичайно, ви можете заперечити: а як же рухова пам'ять? Адже те, що ми записуємо, якось фіксується у свідомості?

Так, фіксується. Ось тільки часто не зовсім те, що потрібно. Ви записуєте лекцію дослівно і можете запам'ятати другорядні деталі. І маркер, яким ви хочете виділити головне, вам не допоможе.

По ідеї, студент вже повинен вміти конспектувати. Його не зобов'язані вчити у вузі. На практиці багато студентів з першого курсу звикають до стенографії та просто просиджують штани на лекціях. Їй-богу, простіше прогуляти і списати у відповідального сусіда.

Отже, що таке конспект?


У перекладі з латинської (conspectus) це слово означає «нарис, огляд». По суті, конспект - це фіксація ключової інформації, розширеного плану лекції, статті, книги. Конспектування має на увазі переробку почутої чи прочитаної інформації. Зовсім не обов'язково записувати за лектором дослівно - в конспекті важливо відобразити суть. Як ви це зробите - просто скоротивши фразу викладача або виклавши її по-своєму, зовсім неважливо.

Конспектуванням НЕ є:

  • Скорочення окремих або всіх слів;
  • Записаний слово в слово текст, в якому ви згодом виділили головне різнокольоровими маркерами;
  • Розрізнені фрази, записані невпопад, без дотримання будь-якої логіки.

Головні особливості конспекту:
  1. логічність
  2. стислість
  3. зрозумілість

Важливо, щоб ви самі розуміли свій конспект. Чи зрозуміють інші - не ваша справа.

Конспектуючи правильно, ви не просто економите сили, але й вдумуєтеся в лекцію. Ваш мозок обробляє інформацію, а значить, ви запам'ятовуєте. При підготовці до іспиту конспект буде лише опорою - глянувши на нього, ви згадайте, про що була лекція. Конспект не потрібно зубрити.

Як же скласти конспект?


Звикнути до конспектування складно з першої ж лекції, а пропускати важливу інформацію не всім хочеться. Тому для початку потренуйтеся на книгах або статтях. Підійдуть і відеолекції. Важливо встигати слухати лектора, обдумувати інформацію і фіксувати головне. Цей навик напрацьовується на практиці. Нам же залишається розповісти про форми і способи конспектування.

Існує багато видів конспектів. Плановий, графічний, текстуальний, формалізований, схематичний, конспект по Корнельському методу і т.д. Одні з них підходять для гуманітарних дисциплін, інші - для технічних і природничо-наукових.

Спосіб 1. Схематичний конспект

Відносно простий. Підходить тим, хто тільки вчиться конспектувати. Незамінний там, де лектор говорить «з папірця», тобто, по суті, диктує, а не розповідає про предмет. Суть - в раціональному записі під диктовку. У цьому він близький до стенографії, але ви можете прибирати всю «воду», яка прослизає в мові.

Замість «таким чином», «отже», «залежить від», «взаємопов'язані» і т.п. слів можна використовувати графічні знаки (наприклад, стрілки). Можна використовувати зрозумілі вам скорочення, виділяти головне, скорочувати довгі фрази. Головне виділяється після, або під час лекції - залежить від швидкості мови лектора.

Це хороший варіант для гуманітарних наук. Підходить для тренування швидкісної фіксації лекцій. Його варто засвоїти - у майбутньому ви зможете використовувати елементи схематичного конспекту.

Спосіб 2. Конспект по Корнельському методу

Це вже складніше. Розділіть лист на три частини. Більшу частину сторінки займуть два стовпчики рівної ширини, внизу має залишитися ще одне поле (шириною близько 7 см).

У праву колонку записуємо основні думки з лекції, а також факти і приклади, що доповнюють ці думки. Важливо зберегти логічний зв'язок.

Ліву колонку заповнюємо відразу після лекції. Сюди записуємо слова і короткі фрази, що ілюструють кожну думку. Словом, все те, що ви не встигли записати під час лекції, але що залишилося в пам'яті.

Нижнє поле відводимо під головну думку заняття. Визначаємо, що саме є найбільш важливим на лекції, яка мета лектора.

Корнельський метод підходить саме для запам'ятовування лекції. Уклавши двогодинне заняття на одній сторінці, ви зможете зафіксувати в пам'яті його зміст. «Зубрити» такий конспект не доведеться - достатньо просто переглянути його перед іспитом.

Спосіб 3. Графічний конспект


Зручний при вивченні технічних наук. В основі - графіки, схеми, таблиці, малюнки того чи іншого типу. Якщо лекцію підкріплюють презентації, можна перенести зображення в зошит.

Стенографувати слова лектора не потрібно, але пояснення повинні бути.

Графічний конспект можна використовувати і при вивченні гуманітарних наук, але це в рази складніше і підходить не всім.

Інші способи конспектування існують, але вони не завжди підходять для фіксації лекцій.

Рухова, слухова, зорова пам'ять - це, звичайно, прекрасно. Але на лекції важливо не просто запам'ятати матеріал, а зрозуміти те, про що говорить викладач. Ніхто і ніколи не став успішним за допомогою зубріння. Ці методи конспектування допоможуть вам зрозуміти матеріал і заощадити свої сили, зошити та ручки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Корисна інформація для наших постійних клієнтів
Замовити дипломну роботу в Луцьку
Купити або замовити реферат в нас не складе ніяких труднощів!
Купити або замовити контрольну роботу в Луцьку можна швидко і недорого!
Магістерська робота: Передумови і чинники розвитку рекреаційного господарства Єврорегіону “Буг"
Курсова "Порівняльний аналіз вирішення етнічних конфліктів Росії та Бельгії"
ДИПЛОМ НА ЗАМОВЛЕННЯ
КОНТРОЛЬНІ НА ЗАМОВЛЕННЯ
Наукова стаття
22 поради вступникам до ВНЗ і першокурсникам
Як побороти страх перед іспитом?

Немає коментарів:

Дописати коментар

Сервис звонка с сайта RedConnect