Який обсяг повинен бути у дипломної роботи?

обсяг дипломної


Капітан Очевидність зазначає, що дипломне дослідження - об'ємна робота. Диплом в 3-5 рази більший за обсягом, ніж реферат і в 2-2,5 рази більший курсової (хоча різниця між дипломом і курсовою кількістю аркушів не обмежується). Стандартний обсяг дипломної роботи складає 60 - 70 аркушів. Мінімум - 50 аркушів. Перебір, який не викличе особливих питань - 80 аркушів. Здавалося б, на цьому нам можна подякувати і завершити статтю. Але ми все-таки спробуємо розглянути питання ширше.

Існує кілька нюансів, пов'язаних з обсягом дипломної роботи, про які студенти або не знають, або які просто не беруть до уваги.

Перевищення обсягу дипломної роботи


Чомусь багато студентів вважають, що чим більше вони напишуть - тим вища буде оцінка за дипломну роботу. Можливо, це ще зі школи, де заохочувалося старанність і працьовитість. Цікаво, що якщо недолік малого обсягу диплома усіма студентами сприймається як проблема, то в разі перевищення норми багато зовсім не розуміють: в чому помилка? Що я такого зробив?! Я ж, навпаки, багато написав!!!

Не варто думати, що якщо ви напишете вдвічі більше, ніж потрібно, вам обов'язково поставлять «відмінно» на захисті диплома. Головна мета написання дипломної роботи - не в вивалюванні тонни фактів на членів держкомісії, а в демонстрації здатності самостійно мислити, аналізувати, робити висновки.

Від студента не потрібно ні монографія, ні дисертація. Та й не зустрічаються монографії серед роздутих дипломів. Роздування обсягу походить від невміння виділити головне і захоплення компіляцією. Часто «компілятивним синдромом» страждають щиро закохані в свою тему люди, які хочуть розповісти світу якомога більше про предмет свого дослідження.

Роздувається зазвичай теоретична частина, так як студент накидає туди, як в скарбничку, шматки чужих текстів. Причому з найдобріших мотивів! Ось бачить він щось страшно цікаве в статті або книзі, і просто втриматися не може, щоб не перетягнути в свою дипломну роботу!


Чи потрібна диплому ліпосакція?


Студенту, якому дуже хочеться видати на гора листків триста, треба чітко усвідомити одну важливу річ:

"Ожирілий пудель - ще не вовкодав. Це просто ожирілий пудель."

Надлишок матеріалу, який не покращує якість дипломної роботи, не сприяє формуванню нових висновків - це «ожиріння» тексту. Дипломна робота повинна бути в атлетичній формі: тільки ретельно відібрані факти, висновки. Так що не варто ображатися на викладача, коли він вимагає скоротити роботу. Шкода? Уявіть, що ви - пластичний хірург. І виконуєте ліпосакцію диплома, щоб надати йому ідеальну форму і продемонструвати стрункість думки.

«Компілятивний синдром» треба стримувати в собі вольовим зусиллям. Зрозумійте просту річ: якщо ви знайшли цікавий матеріал, в цій же книзі його знайдуть і інші. Не потрібно займатися плагіатом. Цінуються тільки унікальні думки. Чужий матеріал - тільки опора для формування власного тексту, і якщо без неї можна обійтися - обходьтесь. Дипломник повинен не завалити наукового керівника, рецензента і держкомісію вже відомими фактами, а внести щось нове в розробку проблеми.

Обсяг дипломної роботи, який не викличе питань - приблизно 80-90 аркушів. Це на третину більше мінімуму, так що постарайтеся вкластися. У виняткових випадках, якщо у вас все по справі, а обсяг наганяють дані емпіричного дослідження, які, як слова з пісні, не викинеш, керівник може дозволити збільшити обсяг до 100-110 аркушів або використовувати кегль, міжрядковий інтервал менший (наприклад, Times New Roman 12 і інтервал 1,2).

Але врахуйте, що навіть якщо науковий керівник дозволив збільшити обсяг диплома, на захисті вас обов'язково запитають: «А що це у вас, шановний, в дипломі більше сотні листів? Обгрунтуйте!».

Натягування обсягу


Втім, натягування обсягу - теж серйозна проблема, яка може привести до недопуску студента до захисту. Якщо тема розкрита глибоко, з дозволу викладача число листів може бути зменшено до мінімальних п'ятдесяти з урахуванням титульного (бувають теми, де при всьому бажанні важко набрати багато матеріалу). Але при поверхневому розкритті теми краще попрацювати над наповненням роботи, а не над спробою натягнути десяток сторінок шляхом форматування.

Прийоми, на які йдуть студенти, добре відомі викладачам. Це збільшення полів і інтервалу між рядками (а іноді і між буквами), необгрунтований поділ тексту на дрібні абзаци, завершення параграфа або розділа кількома рядками на окремому аркуші, а також спроби роздути обсяг за рахунок форматування списку літератури, посилань. Зверніть увагу, що спроба порахувати сторінки Додатків є порушенням стандарту оформлення дипломних робіт.

Якщо вже дуже потрібно, можна лише дуже обережно збільшити міжрядковий інтервал з 1,5 до 1,6 або додати по міліметру до полів. Багато це не дасть, але іноді вистачає, щоб Word переніс абзац на нову сторінку. Тільки врахуйте, що серед викладачів бувають такі звірі, які поля вимірюють лінійкою!

Неправильний підрахунок листків в дипломі


Ця помилка зустрічається вкрай рідко, оскільки до п'ятого курсу навіть найбільший бовдур зазвичай дізнається, що при написанні рефератів і курсових текст друкується тільки з одного боку аркуша. Для першокурсника незнання цього факту можна пробачити, але дипломник, звичайно, вже на практиці за п'ять років з'ясував, що зворотний бік кожного листка повинен залишатися чистим, як слоза немовляти..

Проте, про всяк випадок скористаємося ще разок допомогою Капітана Очевидності і нагадаємо: кількість сторінок в дипломній роботі, які мають текстове навантаження, збігається з кількістю листків. Нумеруються в дипломі саме листки.

Недостатній обсяг основної частини


Поширений недолік дипломної роботи - занадто малий обсяг основної частини. Тобто загалом обсяг диплома вкладається в норму, але, скажімо, з 60-65 листів основна частина - менша сорока. Цілком нормально, якщо вступ, висновок, список літератури, посилання, зміст, титульний аркуш загалом займають 20, навіть 25 аркушів. Але при цьому основна частина не повинна бути схожа на курсову. У відсотковому співвідношенні основна частина зазвичай становить 70 80% від загального обсягу дипломного дослідження. Менше 60% - це вже привід для доопрацювання.

Велике значення має співвідношення структурних елементів. Можна уявити собі диплом на півсотні листів, в якому основна частина буде займати тридцять (на деяких спеціальностях цього буває достатньо). Але, погодьтесь, не дуже адекватно виглядає робота, в якій список літератури займає аж 10 сторінок, а основна частина - 30 з хвостиком.

Співвідношення обсягу структурних елементів


Недостатній обсяг основної частини є окремим випадком порушення співвідношення розмірів структурних елементів дипломної роботи. Недоліком буде занадто великий або занадто маленький вступ, висновок, занадто короткі розділи і параграфи. Структура дипломної роботи має на увазі композиційну гармонію.

Наприклад, одна з поширених проблем дипломників - дисбаланс теоретичної і емпіричної частин. Строго 50/50 написати виходить рідко, але цілком допустимо співвідношення 2:1 (зазвичай теоретичний розділ виходить об'ємніший, хоча буває і навпаки). Співвідношення 3:1 вже можна вважати проблемним.

Що ж робити, адже вказівок щодо точної величини кожного структурного елементу немає? Доведеться використовувати логіку і почуття міри!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Сервис звонка с сайта RedConnect