Де шукати матеріали для дипломної роботи? 11 Лайфхаків для дипломника

матеріали для диплома


Щоб написати дипломну роботу, на більшості спеціальностей потрібно вивчити внесок інших дослідників даної проблеми. Простіше кажучи, потрібно обкластися книгами і науковими журналами (втім, зараз значну частину інформації можна отримати в електронному вигляді, що трохи зменшує висоту барикади з книг і ксерокопій на письмовому столі).

Отже, як же шукати матеріал для дипломної роботи? Як оптимізувати цей процес, щоб витратити на пошуки менше часу?

Науковий керівник вимагатиме разом з планом дипломної роботи і список літератури, на який буде спиратися дипломник. І це правильно, оскільки даний список стає орієнтиром для студента, впорядковуючи хаотичні метання в пошуках матеріалів.

Крім того, познайомившись зі списком літератури, викладач може вже на цьому етапі надати серйозну допомогу: порадити ще якісь важливі матеріали або викреслити зайве. Чорновий список літератури може бути розширений, але в цілому, як і план, стає основою для вдумливої ​​ роботи над дипломом.

Як складають список літератури для диплома лайфхак


Залежно від спеціальності, список використаної літератури включає від декількох десятків до декількох сотень найменувань. Традиційні рекомендації по складанню цього списку зводяться до поради працювати з бібліотечними каталогами та бібліографічними довідниками. Але ми знаємо 11 Лайфхаків, які допоможуть вам зробити процес пошуку літератури для дипломної роботи більш простою справою, а також дозволять знайти матеріали, що полегшують написання диплома.

1. В якості опори візьміть список літератури по темі ваших курсових робіт (якщо вони збігаються з проблематикою дипломного дослідженням, що найчастіше і буває).

2. Подивіться списки рекомендованої літератури по вашій темі в енциклопедичних, довідкових виданнях, підручниках. Оскільки тема диплома зазвичай вузька, на багато інформації розраховувати не доводиться, але деяку літературу, особливо загального характеру, знайти вдасться. У вас, принаймні, сформується центр бібліографічної спіралі, яку можна поступово розкручувати.

3. У вас в руках відмінне знаряддя - Інтернет. З його допомогою шукайте видання по вашій темі. Думаєте, це Капітан Очевидність тут розпинається? Ні-і. Як показує практика, безліч студентів чомусь не в курсі, що найкраще використовувати для цієї мети спеціалізовані пошукові системи на зразок Google Академія (https://scholar.google.ua/), а також спеціалізовані електронні бібліотеки.

4. Палимо фішку: чужі дипломи і дисертації забезпечать вас списками відповідної літератури (вже відібраної з вируючого інформаційного океану). Це, мабуть, той рідкісний випадок, коли будуть корисні банки рефератів. Плюс цього методу в тому, що можна знайти назви відповідних статей, не зариваючись в підшивки наукових журналів. Особливу увагу звертайте навіть не на список літератури (туди студенти і аспіранти люблять сунути все більш-менш пов'язане з темою, аби побільше), а на посилання. У вас будуть навіть номера сторінок в статтях і монографіях, звідки можна почерпнути потрібний матеріал.

5. Все те ж саме відноситься і до статей, монографій по вашій темі. Знову ж таки, більше уваги звертайте на посилання, так як списки літератури, особливо в книгах, дуже великі. В тому і мінус - бібліографії багатосторінкові, в них багато книг, які вам не знадобляться. Явний же плюс в тому, що автори наукових робіт не махлюють із сторінками, як дипломники.

6. Загляньте в електронні спеціалізовані вченої зал і подивіться, чи є там щось підходяще по вашій темі. У відкритий доступ дисертації не викладаються, так що у вас є шанс акуратненько взяти не тільки список літератури, а й відповідний шматок роботи.

7. Все ще мало матеріалів? Попрацюйте з бібліотечними каталогами. Зараз вони практично всі електронні та навіть інтегровані з Інтернетом. Порада, звісно, на лайфхак особливо не тягне, але є один нюанс: практично в будь-якій бібліотеці можна замовити підбір матеріалів по вашій темі. Правда, за гроші. Зате час заощадите, особливо при роботі в залі іноземної літератури при досить посередньому знанні мов. Мінус: є ризик, що бібліотекар, недостатньо глибоко розбираючись у вашій темі, пропустить книгу або статтю, яку ви б відібрали при самостійному пошуку.

8. Особливо уперті ботаніки зариваються в бібліографічні довідники. Більшості студентів навряд чи варто здійснювати такий подвиг. Але бувають теми, за якими без такого довідника не обійтися. Наприклад, якщо вам потрібно знайти щоденники і мемуари державних діячів Римської Імперії, найпростіше буде не ритися в каталозі, а взяти бібліографічний довідник, в якому перераховано всю мемуаристика періоду.

9. Іноземний буржунете. Шукати відповідні матеріали в буржунеті - не найпростіша справа, особливо для людини зі шкільним рівнем іноземної. Але зате можна знайти підходящі матеріали, які ще не перекладалися на українську а, отже, не будуть «мічені» системами антиплагіату. Розумієте, на що ми натякаємо? Використовуючи одночасно пункти 5 і 9 нашого лайфхаку, можна дуже здорово спростити собі життя.

10. Не соромтеся звертатися за допомогою до викладача, щоб полегшити собі роботу з пошуку матеріалів. Звичайно, не йдіть з порожніми руками: складіть списочок за допомогою пункту 2, пожалійтесь, що нічого не можете знайти... Швидше за все, науковий керівник забезпечить вас декількома флагманами, на основі яких можна написати велику частину роботи. А решти доб'ється за допомогою лайфхаків № 4 і 5.

11. Ну і ще є один спосіб скласти якісний список літератури - найпростіший, який максимально економить ваш час. Доручити цю задачу для нас. Зазвичай матеріали шукає той же автор, що буде писати вам диплом, але можна розмістити і окреме замовлення на складання списку літератури

Немає коментарів:

Дописати коментар

Сервис звонка с сайта RedConnect