Як написати висновок до дипломної роботи?

 що таке висновок до диплома

Ну ось, настав час приступати до написання заключної частини дипломної роботи, в якій будуть відображені висновки і результати дослідження. До написання висновку у студентів ставлення неоднозначне. Багато хто вважає, що залишилася «дурниця», все саме складне позаду. Але чимало дипломників цілодобово сидять перед монітором, обхопивши голову руками: не клеїться висновок, і все!

У чому складність написання висновка? У тому, що потрібно писати висновки - тобто не списувати з книги, і навіть не описувати проведені експерименти, а струнко і логічно формулювати підсумки проведеної роботи. Іншими словами, самостійно мислити на всю котушку.

Якщо ви не знаєте, як написати висновок до дипломної роботи, за вас це можуть зробити професіонали. Ви можете замовити висновок до диплому на нашому сайті - КУРСОВА24 і вирішити цю задачу з мінімальними зусиллями.

Другий варіант - розібратися, як писати висновок в дипломній роботі, за допомогою нашої статті.


Що потрібно писати у висновку?


Висновок дипломної роботи - це обов'язкова структурна частина дослідження, наступна відразу після основної частини, до списку використаних джерел та посилань. Зміст висновку становлять:

- найважливіші висновки з теоретичних і практичних аспектів проблеми, до яких в процесі написання роботи прийшов автор;
- підсумкова оцінка проведеного емпіричного дослідження (якщо таке було) з коротким описом його результатів;
- захист основних положень, що відрізняють це дипломне дослідження від робіт попередників;
- практичні пропозиції, які можуть бути впроваджені в практичну діяльність (при наявності практичної частини дипломної роботи);
- думка щодо подальших перспектив дослідження теми;
- підведення загальних підсумків (чи досягнуті поставлені у вступі мета і завдання, підтверджена гіпотеза).

Іншими словами, висновок являє собою короткий огляд результатів, отриманих в процесі дипломного дослідження, і зроблених на їх основі самостійних аналітичних висновків.

Як і вступ, висновок регламентовано за формою і змістом, але є і деякі відмінності. Регламентація стосується швидше елементів укладення та вимоги відповідності до вступу. Якщо вступ порівняно легко пишеться за шаблоном, то в висновку більше особистих думок, оскільки ця частина дипломної роботи присвячена висновку автора.

Структура висновку та його обсяг


За обсягом висновок зазвичай становить 3-4 сторінки. Як правило, він дещо менший вступ, хоча їх основні елементи відповідають один одному (згадані у вступі гіпотеза, цілі, завдання знаходять своє відображення і в заключній частині диплома). Втім, якщо вступ і висновок будуть рівні за обсягом, помилкою це не буде; головне, дотримуватися принципів ємності і лаконічності, писати лише найголовніше, а не "лити воду".

Структура висновку повинна бути наступною:

  1. Вступна частина. Деякі дипломники стартують одразу з місця в кар'єр: «В результаті проведеного дослідження ми підтвердили гіпотезу про те, що ...». Так ось, це як приклад того, як не треба писати висновок до диплому. Присвятіть кілька речень вступної частини, введення в проблему, якої ви присвятили свою наукову працю.
  2. Основна частина висновку містить висновки, результати, підсумки дослідження. Ви повинні відобразити всі пункти теоретичної і практичної частини, дати відповіді на питання, які вами були поставлені у вступі. Щоб висновок був логічним і цілісним, не стрибайте, як гірський баран, по скелях. Викладайте висновки послідовно, дотримуючись структури більшості дипломної роботи. Логічно буде виглядати висновок відповідно до завдань, поставлених у вступі. Завершує основну частину висновку констатація того, що вами досягнуто поставленої мети роботи і доведена гіпотеза.
  3. Заключна частина висновку (ось така ось тавтологія) присвячена підтвердженню практичної цінності вашої роботи. Тут потрібно видати свої безцінні рекомендації щодо вдосконалення об'єкта вивчення, можливості впровадження в практику ваших напрацювань.

Як спростити процес написання висновку до диплому, приклади


Висновок до диплому має бути написано коротко, але ємко і докладно. Найпростіший варіант, який може зійти за лайфхак - просто зібрати висновки по пунктам і підпунктам і злегка обробити (простий копіпаст не пройде). Але такий підхід принесе вам, швидше за все, не більше "трійки".

Для отримання високої оцінки треба не просто перемістити висновки, зроблені в процесі роботи, на закінчення. Висновки потрібно узагальнити, домогтися їх цілісності. Серйозна помилка - погана сполучуваність висновків з теорії і практики. Тобто студент половину висновку присвячує висновкам з теоретичної частини, половину - з практичної. А як треба? А треба писати загальний висновок по всьому диплому, пов'язуючи теоретичні та практичні висновки разом. Адже мета висновка - надати роботі цілісність, завершеність.

При написанні висновка необхідно використовувати науковий стиль викладу. Спростити роботу допоможуть усталені вступні формулювання, які можна використовувати у висновку для дипломної роботи, приклад:


Констатуючи результати, які демонструють досягнення вами поставленої у вступі мети і вирішення поставлених завдань, можна використовувати такі усталені вирази та мовні формули:


Щоб отримати уявлення про те, як писати висновок, візьміть пару-трійку дипломів, написаних на вашій кафедрі (бажано - у вашого ж наукового керівника). У вас перед очима буде зразок укладення дипломної роботи, на який потрібно орієнтуватися.

До написання висновку потрібно поставитися з усією серйозністю. Саме вступ і висновок (а іноді тільки висновок) в більшості випадків читає той, хто хоче ознайомитися з дипломним дослідженням студента. Якщо висновок написано успішно, то робота буде виглядати закінченою, цілісною. Саме висновок ляже в основу вашої захисної промови.

1 коментар:

Сервис звонка с сайта RedConnect