12 помилок при написанні теоретичної частини дипломної роботи

 теоретична частина диплома


Ви перелопатили тонну наукових праць, витратили кілька тижнів, а то і місяців на збір матеріалів, цілими днями сиділи над теоретичною частиною свого диплома... Чому ж викладач раз по раз відправляє її на доопрацювання?

Ми сконцентруємося на типових помилках дипломників, виділивши основні проблеми і представивши їх в тезах:

Помилка 1. Недостатньо повне розкриття тих чи інших питань. Одна з причин - у нестачі матеріалу: розділ виходить маленьким, обсяг приходиться штучно роздувати, лити воду. Проблема вирішується збором додаткових матеріалів або корекцією теми (якщо з матеріалами зовсім вже тяжко). Іншою причиною може бути нерозуміння необхідності висвітлити певні аспекти досліджуваної теми. З цією проблемою впоратися простіше, так як на упущення вкаже викладач, повернувши диплом на доопрацювання. Потрібно врахувати його зауваження і заповнити прогалини.

Помилка 2. Використання 2-3 наукових джерел. Для диплома це дуже мало. Навіть якщо ви почерпнули основний матеріал саме з них, його потрібно розбавити вставками з 20-30 інших джерел. Хоча б "для краси".

Помилка 3. Компілятивний характер, зловживання цитатами. Чим диплом відрізняється від курсової і тим більше реферату? Високим ступенем самостійного осмислення проблеми. Якщо ви просто «зшиваєте» шматки чужих текстів, виходить не диплом, а великий-превеликий реферат. Навіть якщо ви накомпілюєте сто сторінок, все одно це буде реферат.

До речі, цю помилку часто допускають закохані в тему студенти, яким хочеться всунути в диплом якомога більше інформації по темі. Не потрібно цього робити, інформація в дипломі - не самоціль, а опора для висновків.

Помилка 4. Відхилення від генеральної лінії. Як в радянському анекдоті: «Чи може змія зламати собі хребет? - Так, якщо буде повзти по генеральній лінії партії». Тобто ви спочатку почали писати по темі, потім зачепилися за якийсь аспект проблеми і повели лінію в сторону. Ця помилка теж часто зустрічається у захоплених наукою відмінників, яким тісно в вузькоспеціалізованій темі і хочеться обійняти неосяжне.

Як вирішити проблему? Опрацюйте структуру дипломної роботи і спирайтеся на план, не дозволяючи собі від нього відхилятися.

"Уявіть, що ви канатоходець Філіп Петі, що крокує по тросу, натягнутому між вежами-близнюками в Нью-Йорку. Без страховки." 

Помилка 5. Відсутність логіки у викладі. Спочатку про Фому, потім про Єрему. Це крайній варіант помилки №4. Генеральної лінії взагалі не видно. Теоретичний розділ схожий на звалище, де зустрічаються цінні речі, але панує хаос, який перетворює все вами написане в картину Малевича «Дама на зупинці трамвая». Але ви не Малевич, ви диплом пишете.


Помилка 6. Недостатній рівень самостійного осмислення проблеми. Ви непогано попрацювали над збором теоретичного матеріалу, а може навіть, зібрали все, що написано попередниками по цій темі. Внесок попередників в розробку проблеми зрозумілий. А ваш?

Помилка 7. Відсутність висновків. Ця проблема часто поєднується з помилкою №3 (компі- лятивним характером диплома), але зустрічається і в самостійному вигляді. Всі розділи і всі підрозділи дослідження повинні завершуватися висновками. Мало розібрати тему по поличках і напхати текст власними роздумами. В кінці кожного пункту потрібно підсумувати свої роздуми.

Помилка 8. Відсутність або мала кількість посилань. Теоретична частина на те і теоретична, щоб в ній потрібно опрацювати матеріали по темі і зібрати думки попередників. Середня кількість посилань на сторінку - три штуки. Зрозуміло, це не абсолютне правило, але хоча б 2-3 посилання на аркуші треба зробити. Крім того, в посиланнях потрібно згадати всі джерела, зазначені в списку літератури - а ось це вже правило, яке не можна ігнорувати.

Помилка 9. Відсутність зв'язку з практичною частиною дипломної роботи. Якщо теорія являє собою Ding an sich, «річ у собі», лаври Канта вам не світять. Висловлюючись прямо і без філософствувань - теорія не повинна бовтатися сама по собі, як щось в ополонці. Теоретична частина повинна бути базисом для практичної.

Помилка 10. Малий або великий обсяг, незбалансованість частин. Це ще одне причина, по якій науковий керівник може зажадати переробки теоретичну частину. Цікаво, що надмірно великий обсяг теорії у дипломників зустрічається, мабуть, частіше, ніж занадто маленький. Основні причини - помилки №3 і №4. Хтось допускає незбалансованість частин через те, що лінь виокремлювати головне, а хтось - через високий градус ентузіазму. Шалено шкода різати теорію, яку ви розписали, як в монографію, але доведеться!

Помилка 11. Ненауковий стиль, безграмотність. Зазвичай до моменту написання диплома студент набиває руку на курсових і рефератах, опановуючи мистецтво висловлюватися науково-респектабельно - копіюючи стиль монографій і наукових статей. Але якщо наука - НЕ пристрасть студента, та ще й мовного чуття немає, написання тексту дипломної роботи досягає рівня facepalm. Особливо в тих місцях, де студент висловлює особисті висновки. Що робити? Зверніться до людини, яка володіє науковим стилем - наприклад, замовте редактуру вашого диплома на КУРСОВА24. І обов'язково перевіряйте текст на наявність друкарських помилок: Word не всесильний.

Помилка 12. Антиплагіат лається. Можливо, у вас і не було злого умислу, ви і не збиралися обманювати наукове співтовариство загалом і вашого наукового керівника особисто, але ... унікальність занизька, і треба сидіти над текстом, доводячи його до потрібного відсотка унікальності різними методами. Ну а якщо ви використовували шахрайські методи боротьби з Антиплагіатом - хто ж вам винен? Ви порушили головне правило: «Не попадайся!».

Усунення цих недоліків дозволить вам отримати «відмінно» від наукового керівника, який прочитав вашу теоретичну частину. Правда, цей факт сам по собі не гарантує п'ятірки, бо викладачеві належить ще прочитати практичну частину, вступ і висновоки. Про те, як уникнути типових проблем при написанні цих структурних частин диплома, читайте в статтях:



Немає коментарів:

Дописати коментар

Сервис звонка с сайта RedConnect