10 помилок при написанні вступу до дипломної роботи

 вступ до диплома


Коли студент приносить викладачеві вступ до диплома, а до передзахисту вже залишається зазвичай не так багато часу. Але науковий керівник відправляє на доопрацювання раз, другий, третій ... Багато студентів вважають, що вступ - найскладніша частина в структурі дипломної роботи. А викладачі здивовано знизують плечима: ну що складного у вимогах до вступу? Чому ці бовдури роблять одні й ті ж, типові помилки?

Помилка №1. Структура вступу не відповідає стандарту. Запам'ятайте головний лайфхак при написанні вступу до дипломної роботи: вступ пишеться по шаблону! Не потрібно винаходити велосипед. Візьміть методичку на кафедрі або диплом попередника (краще відмінника). Орієнтуючись на шаблон, адекватний вступ може написати навіть трієчник.

Помилка №2. Вступ повністю або частково списаний з чиєїсь монографії. Зараз вже важко знайти студента, який би «запозичив» введення із знайденого в мережі чужого диплома. Ризик спалитися 100%. Але ось з монографій - крадуть. А даремно.

По-перше, монографія теж може бути вже викладена в Інтернет. По-друге, навіть якщо переробити вкрадений вступ так, щоб антиплагіат не чіплявся, залишиться головна проблема: абсолютно невідповідна для дипломного вступу структура. Вступ в монографіях і дипломах/ дисертаціях пишуться за різними принципами. Можна сказати, що вступ в монографії більш художній, а в дисертації або дипломі він чітко структурований, лаконічний і строго вивірений.

"Ну і який з цього робимо висновок? Якщо вже красти вступ, то з дисертації!  Тільки брати дисертації в платному дисертаційному залі, щоб робота не була  проіндексована в Інтернеті."

Помилка №3. Забутий один з обов'язкових елементів: гіпотеза, проблема, мета, завдання, предмет, об'єкт. Помилка не така вже страшна, тому що ви просто вписуєте відсутній елемент у вступ і спокійно несете науковому керівнику на чергову перевірку. Головне, від ентузіазму не впишіть зайве: не на всіх спеціальностях, наприклад, потрібно формувати гіпотезу, а на деяких предмет і об'єкт не виділяють. Тут ми вже переходимо до наступної помилки ...

Помилка №4. Проігноровані методичні вказівки кафедри. Хоча вступ максимально шаблонізований, на різних факультетах і навіть кафедрах є свої особливості. Вони стосуються окремих елементів в структурі вступу. Десь не потрібна гіпотеза, зате потрібен детальний аналіз джерел і літератури. Десь навпаки, праці попередників можна згадати побічно, зате гіпотезу потрібно висунути обов'язково. Багато в чому це залежить від типу дослідження, наявності в ньому або відсутності практичної частини. Тому не пожлобтеся, купіть на кафедрі методичку з місцевим монастирським статутом. І викладачам копієчка, і вам менше проблем.

Помилка №5. Не обгрунтована актуальність дослідження. Це помилка досить часта. Тобто вона, загалом, відноситься до помилки №3, але є настільки популярною, що ми вирішили винести її в окремий пункт. Вирішується проблема так: берете відданий на доопрацювання вступ, сідайте і починаєте міркувати, в чому актуальність вашого диплома. Якщо нічого в голову не приходить, звертаєтеся за допомогою до КУРСОВА24.

Помилка №6. Переплутані мета і завдання. Ще одна випадковість, що претендує на роль типовості. Ну не бачать студенти межу ними різниці! І в якійсь мірі це зрозуміло, тому що в побутовому мовленні ми часто синонімізіруем ці поняття: фрази «Моя мета - кинути курити» і «Переді мною стоїть завдання - кинути курити» сприймаються зазвичай як однакові за змістом (хоча це не зовсім так ).

Загалом, не плутаємо. Адже все просто: мета - це те, чого в підсумку хочемо досягти, а завдання - ті дії, які потрібно для цього зробити.

Помилка №7. Переплутані предмет і об'єкт. Теж саме. Люблять студенти їх плутати! Запам'ятовуємо: об'єкт - це загальне поле дослідження, предмет - та частина цього поля, яку досліджуєте безпосередньо ви (елементи, нові властивості, відносини, функції об'єкта). 

Помилка №8. Недостатньо глибокий аналіз джерел і літератури. Відразу скажемо: не на всіх спеціальностях потрібно подібний аналіз. Але вже там, де потрібно (наприклад, на історії) - тримайся! Кілька сторінок, а то і цілий десяток, доведеться присвятити вдумливому аналізу джерел, книг і статей по вашій темі. Як показує практика, вступ через Помилку №8 може відправлятися на доопрацювання і п'ять, і десять разів. Щоб не мучитися, замовте вступ або весь диплом на КУРСОВА24.

Помилка №9. Немає зв'язку з основною частиною. Гіпотезу висунули, мета визначена, завдання поставили, і понеслася душа в рай! Летить по ямах і вибоїнах, по купинах та пагорбах. Вже забулися і завдання, і гіпотеза, і навіть предмет дослідження. Збиралися писати про козлів, а пишемо про баранів. Читає рецензент і трішечки офігеває.

Помилка №10. Ви почали писати вступ до того, як була написана основна частина. Досить поширена ситуація, з якої зазвичай і випливає помилка №9. Справа в тому, що науковий керівник може змусити раз десять переписати основну частину, викинути третину роботи, дописати ще третина, провести нові емпіричні дослідження ... а в підсумку змінити гіпотезу або змінити тему! І що ви будете робити з застарілим вступом? Спочатку розберіться з основною частиною, а потім вже приступайте до вступу, і ви уникнете як мінімум однієї, а то і двох типових студентських помилок.

Сподіваємося, наші поради допоможуть вам зрозуміти, чому вступ відправлено на доопрацювання, а в ідеалі - навіть уникнути перерахованих помилок. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Сервис звонка с сайта RedConnect